Angélique Schmeinck over eten recyclen
Angélique Schmeinck was 10 februari te gast bij de lancering van de SIRE campagne tegen voedselverspilling. Het recyclen van voedsel gaat haar aan het hart en ze wil zoveel mogelijk mensen inspireren om zelf ook voedsel te gaan recyclen.
Het belang van eten recyclen
Eten recyclen is voor Angélique Schmeinck heel belangrijk. “In de eerste plaats wil ik niet verspillen, als chef en mens voel ik dat heel erg. Eten is voor mij energie, het gaat om producten die hebben gegroeid en geleefd en waar veel energie in omgaat: van mensen tot vervoer.” Het recyclen van eten is niet alleen beter voor je portemonnee (anders gooi je immers geld weg), het geeft ook veel voldoening als je ergens nog iets lekkers van kan maken. De kunst van het smakelijk maken, noemt Angélique Schmeinck het.
“Met tips en recepten inspireer ik mensen om mij heen en hoop ik dat men wat bewuster omgaat met eten.”
In principe hoef je niks weg te gooien, het is een gewoonte geworden door hoe wij leven. We gaan veel makkelijker naar een winkel om nieuwe producten te kopen, zonder dat we onze voorraad in de koelkast gebruiken. “Al het eten heeft voor mij waarde, een ui met een bups erin ook. Dat klinkt misschien overdreven, maar dat komt omdat ik weet wat ik er als chef mee kan. Het is heel makkelijk om een oude ui weg te gooien, maar als chef denk je op een andere manier. Je ziet een mooie uiensoep voor je met een beetje bouillon (wellicht uit de vriezer), met een stukje geroosterd oud brood, een kontje kaas. Zelfs de schillen van de ui kun je bewaren om extra kleur en smaak aan de bouillon te geven.” Mensen willen vaak wel zo min mogelijk verspillen, maar op een of andere manier lukt het niet. “Ik denk dat het te maken heeft met een soort voorzichtigheid in de keuken: wat past er bij elkaar? Is dat wel lekker? In een van mijn boeken, Smaakvrienden Groenten, zie je wel 180 smaakvrienden van de prei, waarvan je vast een derde wel in huis hebt. Dan maak je in vijf minuten bijvoorbeeld een gerecht van geroerbakte prei, zongedroogde tomaten en tapenade in een omelet of frittata.” We kunnen een voorbeeld nemen aan de Mediterrane keuken, die voelen heel goed aan wat ze kunnen combineren.
“Eten is voor mij energie, het gaat om producten die hebben gegroeid en geleefd en waar veel energie in omgaat: van mensen tot vervoer.”
Restjes?
Restjes of kliekjes zijn veelal de benamingen voor eten wat overblijft. “Waarom zijn het restjes? Het is gewoon waardevol eten, waar je nog iets mee kunt. Ik ben van mening dat we restjes niet moeten zien als restjes, maar als voorraad. Het heeft allemaal te maken met slim koken en slimmer denken: als ik thuis een hele kip klaarmaak, dan gooi ik niks weg. De hele kip wordt gebraden, de borstfilets eet ik met stamppot of een rijstgerecht, de dag erna maak ik met de kippenbouten een salade of stoofpot en van het karkas wat overblijft trek ik bouillon om in te vriezen. De stukjes kip die dan nog over zijn kun je gebruiken als beleg op een sandwich of door een rijstgerecht.”
“Een van mijn favoriete recycle-recepten is piperade. Een heel dankbaar recept, waarvoor je uien, tomaten en paprika lang en zachtjes moet smoren in olijfolie. Je kunt het lang bewaren en het is te combineren met geraspte kaas, kappertjes, olijven, noem het maar op.”
Recycletips
Rijst, brood, aardappels en pasta zijn producten waar het meest van wordt weggegooid. In het kader van slim koken laat Angélique je zien hoe je niks weggooit. Gekookte aardappels kun je de volgende dag gebruiken om een Spaanse aardappeltortilla of een aardappelsoep mee te maken, en twee dagen erna kun je de rest van de aardappels opbakken. “Ik wil altijd nog wat in mijn koelkast hebben liggen en ik kan heel blij worden van een beetje gebakken rijst met een uitje, wat knoflook, kerrie en een spiegeleitje.” Ook van dunne kaaswafeltjes wordt Angélique blij, door kontjes kaas te raspen en te mengen met wat bloem kun je heel snel kaaswafeltjes maken. “Extra leuk is dat mensen normaal gesproken niet weten wat ze hiermee moeten en het kaaswafeltje ziet er meteen heel bijzonder uit.”