Hoe maak je een omelet?

De klassieke Franse omelet (baveuse genoemd) maak je door eieren te kloppen en te laten stollen in een pan tot een omelet. Een perfect gebakken omelet heeft 3 belangrijke eisen. Het moet een beetje zacht zijn van binnen, gaar aan de buitenkant, goudgeel van kleur zijn en luchtige structuur hebben.

Welke ingrediënten heb je nodig voor een omelet?

- Natuurlijk eieren!
- Een scheutje room of melk voor een extra romig resultaat

Welke toppings voor een omelet?

Wil je een topping? Dat kan! Denk aan: tomaten, spek, kaas of champignons. Deze toppings kan je het beste pas aan het einde toevoegen. Dit is de makkelijkste manier om te voorkomen dat je omelet te droog wordt.

Een luchtige omelet bakken: dit is de truc

Er is een strict stappenplan als het gaat om het ultieme omeletje. Volg dit, gebruik de juiste ingrediënten en wedden dat ook jij het ultieme omelet serveert?

  1. Gebruik een pan met een dikke bodem.
  2. Kluts de eieren in een kom (en voeg voor een romiger en zachter resultaat een eetlepel melk of room aan toe) en breng op smaak met zout en peper.
  3. Kluts lang genoeg, zodat het eiwit en eigeel goed gemengd is.
  4. Verwarm een klontje boter met wat olie in de pan en schenk het eimengsel in de pan. Verdeel de omelet over de hele pan door de pan schuin rond te draaien.
  5. Bak de omelet liever op te laag vuur dan te hoog, bij te hoog vuur wordt de omelet bruin.
  6. Duw circa 30 seconden lang de omelet met een spatel vanaf de zijkant naar binnen.
  7.  Haal de omelet vlak voor hij gaar is van het vuur, zodat de omelet verder gaart in de warmte van de pan.
  8. Beleg de omelet eventueel (gegaarde) cherrytomaten, spek, paddenstoelen, ui, verse kruiden of geraspte kaas.
  9. Als de omelet aan de onderkant begint te garen, vouw je de omelet dubbel (of vouw je de buitenste helften naar binnen) en haal je de pan van het vuur. Laat circa 30 seconden doorgaren en serveer.

Doorbakken omelet

Een doorbakken omelet is vaak wat steviger en lichtbruin gekleurd. Wil je liever dit in plaats van een luchtige variant? Volg dan bovenstaande stappen, aangevuld met:

  • Draai de omelet om als aan de onderkant gaar is en het ei aan de bovenkant bijna gestold.

Omelet maken voor 1 persoon

Voor 1 persoon gebruik je 2 eieren en 1 eetlepel melk of room als basis van je omelet. Daarna volg je het recept hierboven om een luchtig omelet te maken. 

Variaties omelet: boerenomelet, omelet met groenten en meer!

Omelet met groenten

Een omelet maken met groenten? Heerlijk en gezond. Probeer dit boerenomelet met champignons, broccoli en tomaten. 

boerenomelet

Boerenomelet met champignons, spek en oude kaas

Met een goedgeveulde boerenomelet in de ochtend heb je genoeg voedingsstoffen binnen om de dag te beginnen. In dit recept gebruiken we champignons, spek en oude kaas bij het maken van een boerenomelet.

boerenomelet

Vegetarische omelet

Een snel en makkelijk lunch- of ontbijtrecept: een vegetarisch omelet met tuinkers en chips. 

Miniatuur

Vietnamese omelet met garnalen

Lekker, kleurrijk, voedzaam en vullend. Deze vietnamese omelet is alles wat je wilt voor je ontbijt of lunch.

Miniatuur