Advieh
2 el kaneelpoeder, 2 el kardemompoeder, 2 el komijnpoeder en 3 el gedroogde rozenblaadjes (op de markt of bij een kruiden- of theespeciaalzaak
Meng voor de advieh de kaneel met het kardemompoeder, de komijn en de rozenblaadjes.
Chili
Cayennepeper, komijn, knoflook en gerookte pepers
Cajun
Kruiden- en groentemengsel uit de Amerikaanse staat Texas en Mexico.
Groente: ui, groene paprika, bleekselderij
Kruiden: uipoeder, chilipeper, tijm. soms oregano
Shoarma
1 tl zwarte peper, 1 tl komijnpoeder, 1 tl korianderpoeder, 1 tl paprikapoeder, 1 tl gemberpoeder, 1 tl kaneelpoeder, 1 tl kurkuma, 1 tl knoflookpoeder, 1 tl zout, peterselie
Met deze shoarmakruiden maak je de lekkerste gerechten.
Souvlaki
Oregano, basilicum, zoete paprika, mosterdpoeder, zwarte peper, zout en koriander
Traditionele Gyros
Kruidenmengsel uit Griekenland.
Oregano, basilicum, komijn, rode paprika, mosterd en thijm
Tijd voor gyrosbroodjes met het zelfgemaakte kruidenmengsel.
Moussaka
Kruidenmengsel uit Griekenland, meerdere variaties mogelijk.
Natuurzout, peper, peterselie, oregano, muskaat, zoete paprika, uienvlokken en laurierbladen
Tzatziki
Dille toppen, muntblad, marjoraan, knoflook, witte peper
Met komkommer en Griekse yoghurt erbij maak je met gemak smakelijke tzatziki.
Italiaanse kruiden
Tijm, oregano, rozemarijn, salie, laurier basilicum
Ras al Hanout
Kruidenmengsel uit Marokko, kan in samenstelling verschillen maar bestaat vaak uit de onderstaande kruiden.
Piment, bosbessen, kardemom, kaneel, kruidnagel, cubebes, galangawortel, gember, foelie, nigella, nootmuskaat, zwarte peper en gemalen kurkuma
Met Ras al Hanout kruiden kan je alle kanten op! Dit kruidenmengsel geeft smaak aan veel verschillende soorten gerechten.
Provencaalse kruiden
Kruidenmengsel uit Frankrijk.
Marjolijn, tijm, bonenkruid, rozemarijn, basilicum, salie, lavendel
Vadouvan
Gefermenteerde kruidenmix uit India, smaak verschilt per regio dus er kan een specerij wegvallen.
Kerrieblad, fenegriek, mosterdzaad, knoflook, ui, komijnzaad
5 spices
Kruidenmengsel uit China.
Steranijs, kassie (familie van de laurier), szechuanpeper, kruidnagel, venkelzaad
Gomasio
Kruidenmengsel uit Japans, wordt gebruikt om rijst en groente op smaak te brengen.
Gekneusde sesamzaad en zout
Panch Foron
Kruidenmengsel uit Bangladesh.
Fenegriek, venkelzaad, zwarte mosterdzaad, zwart karwijzaad, komijnzaad
Garam Masala
Kruidenmengsel uit India.
Laurier, koriander, komijn, pijpkaneel, peperkorrels, steranijs, karwijzaad, chilipoeder, gemberpoeder, amchoor (gedroogde groene mango), asafoetida (duivelsdrek, schermbloemfamilie)
Deze garam masala kip met zoete uien is een echte aanrader!
Rendang
Droge kokos, kujit, sereh, nootmuskaat, kaneel, komijn, koriander
Duik met dit zelfgemaakte kruidenmengsel de keuken in voor de rendang van oma Ita.
Madras
Mosterdzaad, fenegriek, kurkuma, geroosterde kokos, sereh
Speculaaskruiden
8 tl kaneel, 2 tl nootmuskaat, 2 tl kruidnagelpoeder, 1 tl gemberpoeder, 1 tl kardemom, 1 tl witte peper, 1 tl anijszaad, 1 tl foelie (optioneel)
Met speculaaskruiden maak je natuurlijk... echte Hollandse speculaasjes.