Seaga-wat?
Hoor je pas voor het eerst van seaganism? Dat is niet zo gek. Pas in 2016 beschrijven voedingsdeskundigen en foodlovers het officieel als leefstijl. Een van de eersten die het benoemen zijn auteurs Amy Cramer en Lisa McComsey. Zij schreven er zelfs een heel boek over: Seagan eating. Maar wat is het nou, dat seaganism? Dat is een goede vraag. Daar kan voedingsdeskundige Esther Barkey-Jansen meer over vertellen. "Net als een veganist, eet een seaganist plantaardig. Iemand die zichzelf seaganist noemt eet daarnaast af en toe vis en schaaldieren.” Er zijn nog maar weinig mensen die zichzelf seaganist noemen.
Waarom het nog niet zo populair is, is voor Esther een raadsel. "Soms vraag ik mezelf echt af waarom het nog niet zo’n trend is, omdat het een mooie ‘tussenvariant’ is tussen een volledig vegan voedingspatroon en wel dierlijk voedsel eten.” Wel verwacht ze dat de komende jaren het aantal mensen dat kiest voor een seaganistische leefstijl zal toenemen. “Het is een dieet dat een grote doelgroep kan aanspreken. Bijvoorbeeld voor flexitariërs, die al minder vlees en vis eten, kan het een mooie uitkomst zijn. Evenals mensen die de stap willen maken naar een meer plantaardige leefstijl.”
Beter slapen en meer energie
Het seaganism is nog geen booming business in Nederland. Toch is er een handjevol mensen dat zich aan de leefstijl waagt. Zo ook Metha ter Velde. Sinds een jaar is ze seaganist. "Behalve dat ik geen dierlijke producten tot me wil nemen vanwege het dierenleed, heeft het ook te maken met gezondheid. Drie weken na het stoppen met vlees eten, was ik af van hoofdpijn.” Ook slaapt Metha beter en ze heeft meer energie. Toch vindt ze een check-up zo nu en dan belangrijk. “Ik laat een keer per jaar mijn bloed nakijken bij de huisarts en ik heb nooit last van vitaminetekorten. Dat betekent dat mijn leefstijl goed voor mij is. Dat betekent niet dat, het voor iedereen zo is.”
De cliënten van voedingsdeskundige Barkey-Jansen ervaren ook minder gezondheidsklachten wanneer ze een meer plantaardig voedingspatroon kiezen. Dit heeft volgens haar twee verklaringen. “Als je geen vlees eet, ga je automatisch meer groenten eten. De gemiddelde Nederlander zit op 130 gram per dag, het Voedingscentrum adviseert 250 gram groente en fruit per dag. Zelf adviseer ik mijn cliënten om te streven naar 500 gram groenten per dag.”
Daarnaast ziet Barkey-Jansen dat veganisten soms last hebben van vitaminetekorten. “Door vis toe te voegen aan je dieet verklein je de kans op vitamine- en mineralentekorten. Vooral omega 3-vetten zijn vaak een gemis bij een volledig plantaardig dieet. Deze vetzuren die in vis zitten zijn goed opneembaar voor mensen. Daarom is het volgens mij goed om zo nu en dan een stukje vis te eten.”
Overdreven vaak een visje nuttigen raadt ze niet aan. “Het is niet verstandig om van elke dag vlees eten om te schakelen naar elke dag vis eten. Ook vis kan gifstoffen bevatten uit de zee (waaronder microplastics en metalen). Als je twee keer per week vis eet, past dat uitstekend bij een gevarieerd voedingspatroon.”
Niet voor iedereen
Zoals alle diëten is ook dit dieet niet voor iedereen geschikt. Metha heeft de seaganistische leefstijl inmiddels helemaal omarmd: “Je moet wel volledig achter je keuze staan. Als je dat niet doet dan word je er zo ongelukkig van.” We moeten volgens haar ook niet vergeten dat het een heel proces is. “Het is een fulltime studie. Ik haal mijn informatie en recepten uit boeken of bel mijn vriendin die mij in het begin veel heeft geholpen. Vooral in het buitenland is het niet nieuw meer. Deze manier werkt goed voor mij. Ik haal er ontzettend veel uit en eet de mooiste producten waarvan ik niet eens wist dat ze bestaan.”
Daar sluit Barkey-Jansen zich bij aan. “Als voedingsdeskundige kan ik wel zeggen dat het goed voor je is, maar als iemand er heel ethische bezwaren tegen heeft om iets van vis of schaaldieren te eten, dan kun je het beter niet doen. Dan kun je beter kiezen voor een veganistische leefstijl en eventueel wat suppletie gebruiken om voedingstekorten te voorkomen.”