Waar komt de maaltijd in een vliegtuig vandaan?
Er vliegt natuurlijk geen kok mee aan boord maar de vliegtuigmaaltijden worden gemaakt door een speciale vliegtuigcateraar. Met de tonnen aan ingrediënten maken zij maaltijden die moeten voldoen aan speciale eisen. Zo mogen de gerechten niet hoger zijn dan 3,2 centimeter en niet zwaarder dan 250 gram. Daarnaast moeten ze goed gekruid worden. Na het bereiden wordt het gerecht snel mogelijk afgekoeld om bacteriën of schimmels te voorkomen. Daarna worden de maaltijden bewaard in de koeling tot transport. Wanneer het tijd is om te eten warmt de flight attendant de maaltijden op.
Hoe werkt het klimaat in het vliegtuig?
Om beter te kunnen begrijpen waarom het eten in een vliegtuig anders smaakt, is het goed om te beseffen dat het klimaat aan boord anders is dan beneden op de grond. Om ervoor te zorgen er frisse lucht in het vliegtuig is, zuigt het vliegtuig buitenlucht naar binnen. Deze frisse lucht brengen ze op aangename temperatuur en wordt deze door ventilatoren verspreid. Deze verspreide frisse lucht is droog en er heerst een lage druk. Precies deze droge lucht heeft een aantal bijwerkingen.
Waarom vind je vliegtuigeten vies?
Door de verlaagde luchtdruk en lage luchtvochtigheid worden ontvangers van smaken in je mond minder oplettend. Het menselijk lichaam kent vijf primaire smaken: zoet, zout, zuur, bitter en umami. De ontvangers in je mond geven een signaal af naar de hersenen en zij registreren welke smaak aanwezig is. Zo proef je bijvoorbeeld het verschil tussen zoet en zout. In het vliegtuig heb je 20% meer suiker nodig om een zoet signaal aan je hersenen af te geven en voor zout is dit zelfs 30%. Zuur proef je juist beter.
Niet alleen in je mond maar ook in je neus werken de ontvangers minder goed. Naast smaak heeft je reukvermogen ook invloed op je eten. Eten in het vliegtuig is vergelijkbaar met een verkoudheid. Je proeft dus veel minder. Ook heeft de luchtvochtigheid in de cabine invloed op de aanmaak van speeksel, daardoor is je mond droger. Ook dit is een reden waarom je minder proeft en het eten anders smaakt dan anders.
Minder lekker door achtergrondgeluiden
Niet alleen het andere klimaat, maar ook achtergrondgeluiden zorgen ervoor dat je lichaam anders reageert in het vliegtuig. De vliegtuigmotoren, huilende baby's en snurkende medepassagiers zijn geluiden die niet uiterst prettig zijn. Uit onderzoek is gebleken dat je hierdoor minder goed zoet en zout kan proeven. Umami is echter een smaak die versterkt lijkt te worden onder vervelende geluidsomstandigheden.
Zo eet je wél lekker in het vliegtuig
Gelukkig zijn er een paar tips om toch lekker te eten in het vliegtuig die de moeite waard zijn om te proberen.
- Drink voldoende water: zorg dat je gehydrateerd blijft tijdens het vliegen. Het is daarom beter om alcohol te vermijden.
- Wees je bewust van de smaakveranderingen: zoals uitgelegd, proef je minder zout en zoet en meer zuur en umami. Pas hier je eet- en drinkgewoontes op aan.
- Kies je maaltijd zorgvuldig: kies voor een pikante of een sterk gekruide curry of andere gerechten die bekend staan om een sterke smaak. Blijf weg van witte sauzen, deze zullen alleen maar flauw zijn.
- Extra zout en peper: vraag om extra zout en peper als je maaltijd toch te flauw is.
- Noisecancelling koptelefoon: blokkeer alle vervelende geluiden tijdens het eten en draag een noisecancelling koptelefoon.