In de derde aflevering van SURI FOOD zal Budi van Spang Makandra Job & Perry alles vertellen over de bekende Surinaamse saoto soep. Deze Surinaamse soep is eind 19e eeuw door Javaanse migranten meegenomen naar Suriname. Tegenwoordig is saoto niet meer weg te denken uit de Surinaamse keuken.
Het geheim van saoto soep
Budi wil niet teveel prijsgeven over hun saoto soep familierecept, alleen toch lukt het Job & Perry om achter de ingrediënten te komen. Budi geeft aan dat saoto een soep is die gebaseed is op kippenbouillon, deze wordt heel lang getrokken met salamblad, gember, laurierblad en natuurlijk kip, dat maakt dit gerecht zo krachtig. Dit kan worden aangevuld met taugé, gebakken aardappel, vermicelli en een gekookte ei.
Perry vraagt zich af: "Wat is het verschil tussen Indonesiche soto en Surinaamse saoto?" Budi geeft aan dat de Indonesische variant veel zoeter is, ze gebruiken dan ook palmsuiker. De Surinaamse saoto wordt niet voor niks zoute soep genoemd.
Verslavende sambal
Bij Saoto hoort natuurlijk sambal, alleen deze koop je niet in de supermarkt. Nee, Job & Perry maken hem zelf. Dit doen zij samen met Loes in een portiekflat in Amsterdam. Loes is een echte sambal-expert en laat Job & Perry de 3 populairste sambals uit Suriname proeven; picalilly sambal, sambal ketjap en pittige sambal. Van deze drie is de sambal ketjap de favoriet, doordat er zoute en zoete ketjap in zit is het een echte smaakexplosie.
Daarnaast krijgen wij nog een kleine biologie les van Perry, doordat de sambal zo heet is, doe je jezelf letterlijk pijn. De hersenen maken hierdoor het gelukshormoon (endorfine) aan om de pijn te verzachten. Daardoor raak je letterlijk verslaafd aan de hete sambal en wordt je zielsgelukkig van dit hete goedje.