Hoe voorkom je suikerdips?
Maarten: “De mensen die weleens een artikel van mij hebben gelezen, weten dat ik volle, vette en vezelrijke maaltijden adviseer. Eet bijvoorbeeld volle yoghurt met walnoten, kokos en wat fruit in plaats van gesuikerde cruesli. Zo eet je minder suiker en vollere (yoghurt) en vettere (walnoten) producten. Ook het combineren van vezelrijke en vollere producten met suiker vertraagt de vertering van koolhydraten (suikers) en geven een sneller verzadigingsgevoel. Directe gevolgen hiervan zijn:
- Een meer geleidelijke stijging van de bloedsuikerspiegel.
- Minder afgifte van het hormoon insuline.
- Een geleidelijke daling van de bloedsuikerspiegel tot het niveau van voor de maaltijd.
Maarten: “Het proces van verteren duurt ongeveer drie uur. Daarna zal eerder opgeslagen vet weer worden ingezet als brandstof. Als je net zo van brood houdt als ik, adviseer ik je om het in volkoren vorm te eten en met vet beleg erop. Denk aan een volkoren boterham met roomboter, volvette kaas of bijvoorbeeld avocado met ei. Het voordeel van volvette kaas, roomboter en ook volle yoghurt is dat ze weinig of geen melksuiker bevatten en je zit sneller vol. Daarnaast vertragen ze door het hoge vetgehalte de vertering van koolhydraten van bijvoorbeeld brood of crackers.”