Palermo is een zuid-Europese stad met een rijke cultuur en veel eetgeschiedenis. Van verse vis tot knapperige zoetigheden. De keuken staat bekend om zijn zogeheten armeluisvoedsel, maar bij deze 12 hotspots is rijkdom in smaak niet te ontkennen. 

1. Q-Tuppo

“Duizenden jaren geleden brachten de Arabieren citroenen en suikerriet naar Sicilië. De lokale bevolking maakte hier schaafijs van door het sneeuw op de flanken van de Etna te gebruiken. Zo ontstond granita. Q-Tuppo is dé plek waar je granita moet eten als ontbijt. En vergeet er niet een brioche bij te bestellen. Dat maakt het echt af!“

Miljuschka eet bij Q-Tuppo in Palermo.

2. Sinaasappelsap

“Palermo werd weleens de gouden baai genoemd. Overal waar je keek stonden namelijk sinaasappel- en citroenbomen. Als je in Palermo bent, moet je zeker een glaasje sinaasappelsap proberen.”

Miljuschka drinkt een glas sinaasappelsap in Palermo.

3. Trippa

“Palermo staat bekend voor zijn streetfood en daarom zijn er heel veel verschillende gerechten te vinden. Voor sommige gerechten moet je wel een beetje dapper zijn. In Nederland geven wij trippa, oftewel pens, aan onze honden. Maar in Palermo zie je het heel veel op de markt. Als je collageen wilt binnen krijgen, moet je dit zeker eten.”

Miljuschka eet Trippa op een sstreetfoodmarkt in Palermo.

4. Sfincione

“Op de markt vind je de traditionele pizza van Palermo, oftewel de sfincione. Dit betekent spons. Het deeg is namelijk te vergelijken met de textuur van een spons. Superknapperig aan de buitenkant en lekker zompig in het midden.”

Miljuschka eet sfincione op een streetfoodmarkt in Palermo.

5. Ricotta

“Op de markt kun je ook verse ricotta vinden. In Palermo wordt deze gemaakt van schapenmelk. Ricotta betekent eigenlijk dubbelgekookt. Het wordt namelijk gemaakt van wei, nadat die gescheiden is van de wrongel. Wei is de vloeistof die overblijft na het stremmen van de melk en wrongel zijn de vaste bestanddelen. Wanneer je de wei opnieuw kookt, krijg je ricotta.”

Miljuschka eet ricotta op een streetfoodmarkt in Palermo.

6. Arancina

“Het belangrijkste wat je op de streetfoodmarkt moet proberen is de arancina. Je hebt de klassieke met vleesragout en doperwtjes, maar je kunt er ook eentje proberen met ham en kaas.  De buitenkant heeft een lekker krokant jasje. En de binnenkant is lekker zacht door de risottorijst die de bouillon heeft opgezogen.“

Miljuschka eet arancina op een streetfoodmarkt in Palermo.

7. Trattoria ai Cascinari

“Dit familierestaurant bestaat al sinds 1967. Je kunt hier genieten van caponata. Dit is voor mij hét gerecht van Sicilië. Het wordt klaargemaakt met aubergine, tomaat en olijven. Je kunt ook andere Siciliaanse gerechten bestellen, zoals pasta alla norma. Als toetje moet je zeker een cassata proberen. Dit wordt ook wel de cheesecake van Palermo genoemd.”

Miljuschka eet bij Trattoria ai Cascinari in Palermo.

8. Bootritje

“Palermo is een drukke stad. Dus als je even aan de drukte wilt­­­­ ontsnappen, kun je op een boot stappen en lekker de zee op. Je kunt eventueel aanmeren aan een van de haventjes en lekker op het strand eten. Tijdens de bootreis kun je natuurlijk ook genieten van heerlijke Siciliaanse hapjes en een wijntje.”

Miljuschka gaat op boottocht in Palermo.

9. I Segreti del Chiostro

“Vroeger had elk klooster zijn eigen specialiteit. De specialiteit van het klooster van Santa Catarina is de cannoli. Het geheim is dat je voor een goede cannolo goede ricotta nodig hebt en een knapperige buitenlaag. Je moet hier vroeg komen, want er staan al snel lange wachtrijen.“

Miljuschka eet bij I Segreti del Chiostro in Palermo.

10. Signor di Carbognano

“Dit is echt de hemel voor chocoladeliefhebbers. Ze verkopen hier mini-ijshoorntjes, oftewel connetti. De hoorntjes worden gevuld met chocolade. Er wordt een bol chocolade-ijs op gedaan, die ook weer wordt gedipt in de chocolade. Als finishing touch wordt het ijsje ook nog eens bestrooid met chocoladesnippers.”

Miljuschka eet bij Signor di Carbognano

11. Pasticceria Costa

“Hier verkopen ze een heel kleurrijk en creatief toetje. Bij Pasticceria Costa verkopen ze frutta martorana, ook bekend als marsepeinfruit. Deze worden met de hand geschilderd om zo goed mogelijk op fruit te lijken. Het is bijna te mooi om op te eten.”

Miljuschka eet bij Pasticceria Costa in Palermo.

12. Cappadonia

"In Palermo kun je meerdere ijszaken van Cappadonia vinden. Ze staan bekend om hun fantastische schepijs. Je kunt hier een brioche met ijs bestellen. Het broodje heeft een vaste prijs, dus je kunt hem zo vol als je wilt vullen met ijs.”

Miljuschka eet bij Cappadonia in Palermo.

Ben jij je route al aan het uitstippelen? Er valt nog veel meer te ontdekken in Palermo. Deze en meer tips vind je hier: Palermo 🇮🇹 - Dish is Europe! · Dish

Meer reistips? Kijk elke zaterdag om 21.00 naar Dish is Europe op 24Kitchen