Smaakmakers
De verrassende Koreaanse keuken is er één met veel sterke smaakmakers. Er wordt veel gebruik gemaakt van knoflook en dan het liefst in combinatie met pepers en suiker. Ook worden de gerechten vaak bereid met sesamolie en op smaak gebracht met sojasaus en gember.
Andere ingrediënten die je veel tegen komt zijn zeewier, rijst, tofu, vis, groenten en noedels. Komen deze ingrediëntcombinaties je bekend voor? Dat zou goed kunnen! Ook in de Japanse keuken wordt hier veel gebruik van gemaakt.
Banchan
Als voorgerecht is een kommetje soep gebruikelijk in Korea. Als hoofdgerecht staan gogigui (kleine gerechtjes) en banchan (bijgerechtjes) centraal. Al deze smaakvolle gerechtjes zijn gecombineerd met noedels of rijst en bedoeld om te delen. Deze banchan en gogigui worden in aparte schaaltjes geserveerd, die allemaal in het midden van een gezellige, lange tafel komen te staan.
De banchan worden met (roestvrijstalen) stokjes gegeten, de rijst heel praktisch met een lepel (anders dan we in veel Aziatische landen zien, waar rijst ook met stokjes wordt gegeten). Vleesgerechten worden vaak ter plekke aan tafel gegrild. Deze nieuwe manier van barbecueën valt ook in Nederland goed in de smaak en staat bekend als de Koreaanse barbecue.
Kimchi
Eén van de bekendere banchangerechten is kimchi: een bijgerechtje gemaakt van gefermenteerde groenten. Bij fermenteren veranderen de zuurgraad, smaak, geur, houdbaarheid en het uiterlijk van de groenten, doordat bepaalde grondstoffen van het product door micro-organismen worden omgezet of afgebroken. Klinkt ingewikkeld, maar kimchi maken is vergelijkbaar met hoe zuurkool wordt gemaakt en vooral erg leuk om te doen!
In Korea eten ze het gerechtje bijna dagelijks en door de afwisseling van de groenten en specerijen kan je eindeloos variëren. Leuk om te weten: zo’n beetje elk gezin heeft zijn eigen recept en voorkeuren.
Koreaanse trots
Naast kimchi heb je natuurlijk nog veel meer smaakvolle en populaire gerechten in de Koreaanse keuken.