Granaatappel
Granaatappels komen oorspronkelijk uit Perzië en worden gekweekt rond de Middellandse Zee. Ze bevatten veel Vitamine C en Kalium en veel antioxidanten, genaamd polyfenolen. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat granaatappels drie tot vier keer meer polyfenolen bevatten dan rode wijn, druivensap of groene thee. Polyfenolen werken ontstekingsremmend en hebben een anticarcinoge werking. Granaatappels zijn tevens goed voor hart en bloedvaten.
De pitjes van granaatappels kunnen worden verwerkt in diverse gerechten, zoals salades. Ze kunnen ook geperst worden, al gaat daar veel vruchtvlees bij verloren. Granaatappelsap vormde oorspronkelijk de basis voor grenadine, een siroop die onder andere in cocktails wordt gebruikt. Tegenwoordig wordt grenadine echter niet meer van granaatappelsap gemaakt, maar is het een mengsel van andere vruchten. Granaatappels en granaatappelsap zijn inmiddels bij elke groenteboer en betere supermarkt verkrijgbaar.
Historici hebben ontdekt dat granaatappelbomen al 4000 jaar voor Christus werden geplant. De boom wordt veel symbolische waarde toegekend. Zo staat de boom voor gezondheid, vruchtbaarheid, wordt hij geprezen om zijn koninklijke uitstraling en symboliseert hij vernieuwing, eenheid en diversiteit in de natuur. De Egyptenaren dachten dat granaatappelsap een levenselixer was dat onsterfelijk maakte en de farao Toetanchamon kreeg granaatappels mee in zijn graftombe om de kans op wedergeboorte te vergroten. In China is de granaatappel een heilige vrucht binnen het boeddhisme. En als teken van rijkdom en vruchtbaarheid werden granaatappels gebruikt als versiering van de eerste tempel van Koning Salomo. De granaatappel is ook een symbool van de Griekse godin van de liefde, Aphrodite.
Van haar naam is het woord afrodisiacum afgeleid. De granaatappel zou een versterkend effect op het libido hebben. Er wordt ook beweerd dat de boom in het Paradijs van Adam en Eva een granaatappelboom was. Volgens deze theorie zou de granaatappel verantwoordelijk zijn voor de verbanning van Adam en Eva uit het paradijs.
De Spaanse stad Granada en het Caraïbische eiland Grenada zijn vernoemd naar de granaatappel. De handgranaat is naar de granaatappel vernoemd, vanwege de vorm en omdat de zaden wegschieten als de vrucht op de grond valt. Ook de edelsteen granaat is waarschijnlijk naar de granaatappel genoemd, niet alleen vanwege de kleur, maar ook vanwege de vorm van de pitjes.
Wil je graag iets met granaatappel maken maar mis je de inspiratie? Wij geven je enkele suggesties:
Sarma van druivenbladeren met pistache, vijgen & granaatappel
Geroosterde auberginesalade met tahini en granaatappel manouche met za'atar
Granaatappel-rozenijs & Syrisch pistache-roomijs