Hoesje
Ook zijn ze helemaal niet stevig: ze worden in de kassen vaak zo dicht op elkaar geplant dat de wortels onvoldoende voeding krijgen en ze niet sterk genoeg zijn om ‘op eigen stengels te staan’. Alleen het beschermende hoesje geeft de indruk dat ze dat wel kunnen.
Er zijn een paar trucjes om hun leven op te rekken: je kunt de plantjes verpotten in een grotere pot met extra aarde zodat ze meer ruimte en voeding krijgen, ze op een beschutte en zonnige plek zetten, erop letten dat de temperatuur tussen 15 en 20 graden blijft en ze voldoende - maar ook niet te veel - water geven. Vooral de meest fragiele kruiden zoals basilicum en koriander kun je het best water geven aan de rand van de pot.
Maar zelfs dat biedt slechts tijdelijke verlichting. "In je keuken, waar tocht en temperatuurverschillen onvermijdelijk zijn en er minder licht is dan in de kassen, kun je ze nooit geven wat ze gewend waren."
Lees ook: Lekkere kruidensamenstellingen >
Het enige wat je kunt doen, is sterkere versies in een tuincentrum kopen en die in je tuin of in een pot binnen houden. Decadt kweekt dat type. "Ze krijgen geen extra voeding, licht of hitte en groeien daardoor trager, maar ze zijn veel sterker. Onze rozemarijn groeit niet in één, maar in zes maanden, maar gaat jaren mee en staat op zijn eigen stengels."
Wie verslingerd blijft aan de supermarktpotjes maar dat trieste wegkwijnen niet wil zien, moet extra eters uitnodigen of vaak pesto maken. Alleen al voor een klein potje heb je een volledig basilicumplantje nodig. En een potje verse pesto maakt vrolijker dan een perkje verflenste ‘plofkruiden’.