Uit het versschap

Als we denken aan verse groenten, denken we aan het versschap. Het zit tenslotte in de naam. Het voordeel is dat je je eigen groenten kan uitkiezen. Kijk welke rijp zijn en het juiste formaat hebben. Ideaal! Maar er zijn natuurlijk meer keuzes voor groenten in de supermarkt, ook voor groenten en peulvruchten die niet in het versschap liggen. Hoe vers zijn die?

Groenten uit blik en diepvries

Waar groenten in het versschap eerst hun weg afleggen van het veld naar het schap en vervolgens naar jouw keuken, worden groenten uit blik na het oogsten meteen ingeblikt, en diepvriesgroenten meteen ingevroren. Het bekende merk Bonduelle verpakt bijvoorbeeld bijna alle groenten binnen 4 tot 12 uur na het oogsten. De groenten worden op hun optimale punt van rijpheid, smaak en nutriënten geoogst. Het gehalte aan nutriënten blijft gelijk, hoelang je het blikje ook in je keukenkast hebt staan. Dit gehalte aan voedingsstoffen doet na bereiding niet onder bij het gehalte van bereide verse groenten.

Voedselverspilling

Een bijkomend voordeel van ingeblikte groente, is dat het bijdraagt aan minder voedselverspilling. Wist je dat groenten op de derde plaats staan van meest verspilde voedselproducten in Nederland? Per persoon gooien we per jaar zo’n 5,7 kilo weg. Daar zou je ruim drie weken van kunnen eten! Ingeblikte groenten bederven niet en dragen daarom nauwelijks bij aan het verlies van voedsel. Groenten uit blik zijn dus niet alleen gezond en gemakkelijk voor jou, maar ook nog eens goed voor de planeet!