Dit artikel is eerder verschenen op AD Koken & Eten. Meer culinair nieuws? Kijk dan hier.

Vijf vriezertips van Truman

  1. Verse groenten eerst blancheren, daarna invriezen.

  2. Zorg dat er zo min mogelijk lucht bij je maaltijd zit en kan komen.

  3. Wil je iets snel invriezen? Koel de maaltijd dan eerst af in een wijde, lage bak.

  4. Vergeet niet om goed te labelen. Schrijf de datum van invriezen op de bak of zak vóór het eten erin gaat.

  5. Hanteer het fifo-principe: first in, first out.

Lees ook: Met deze tips stinken je herbruikbare bakjes niet meer > 

Trucje

Andere slimme trucs zijn het invriezen van verse kruiden, bijvoorbeeld in een ijsblokjesvorm. Met dezelfde vormpjes kun je ook altijd voorzien zijn van gesmoorde uien, waarmee zo’n beetje alles lekkerder wordt. Of vries een restje rode of witte wijn in. Zo heb je altijd een scheutje voor in je pastasaus.

Vooroordelen

Eten uit de vriezer moet opboksen tegen een slecht imago en vooroordelen. Zo zouden verse groenten veel meer voedingsstoffen bezitten. Een misvatting; goed ingevroren groenten bevatten er evenveel en zelfs meer dan ‘verse’ groente die al een paar dagen in je koelkast ligt.

Een ander vooroordeel: invriezen kost stroom en is daarom niet duurzaam. Onwaar, want eten invriezen gaat verspilling juist tegen. Ook is het beter om lokale seizoensproducten in te vriezen (hoi, doperwtjes!) dan verse waar over te laten vliegen uit verre oorden (doei, asperges uit Peru).

De aanname dat bevroren voedsel minder smaak heeft, is wel deels waar. Bij het invriezen vormen zich ijskristallen in het eten en raken cellen beschadigd. Vocht ontsnapt, smaak verdwijnt met het vocht, en het eten wordt slapper of droger.

Dit is echter niet in dezelfde mate van toepassing op alle etenswaren en ook dit kun je voorkomen. Goed luchtdicht verpakken en snel invriezen helpt (met de flash freezing- techniek die Truman uitlegt in haar boek).

Voorzichtigheid is geboden met bederfelijke waar, zoals vlees. Bacteriën stoppen weliswaar met zich vermenigvuldigen bij min 18 graden, maar ze gaan niet dood. Bij het ontdooien komt er vocht vrij (vanwege die kapotte cellen) en daar houden bacteriën van. Daarom is het verstandig om vlees te ontdooien in de koelkast en snel daarna te verwerken.

Lees ook: Dit is waarom je aardappelen niet op déze (gebruikelijke) plek moet bewaren > 

Rechtstreeks de oven in

Vergeten te ontdooien en dikke stress? Je maaltijd kan ook meteen vanuit de vriezer de oven in. Gebruik dan aluminium bakken die je goed in plasticfolie wikkelt om ze luchtdicht te houden (het folie wel verwijderen voor het opwarmen).

Gebruik je liever geen wegwerpspullen? In glazen of aardewerken ovenschalen kan het ook. Let wel op het luchtdicht verpakken en zet de schalen niet rechtstreeks vanuit de vriezer in een hete oven - dan barsten ze. Meteen uit de vriezer het vuur op kan met sommige stukken vlees trouwens ook.

Wel of niet?

Nooit gedacht, maar kan wel in de vriezer:

  • Vruchtvlees van de avocado
  • Boter
  • Harde kazen (Parmezaan) en kruimelige kazen (Gorgonzola, feta)
  • Knoflooktenen
  • Fruitsap
  • Rauw ei zonder schaal

Wat niet werkt:

  • Groenten die veel vocht bevatten (kool, sla, komkommer)
  • Knapperig voedsel
  • Mayonaise
  • Zachte kazen (zoals brie)
  • Room, ricotta, yoghurt

De beste Freezer Meals van Karrie Truman is verschenen bij Karakter Uitgevers en kun je hier bestellen >