Zoetigheid
,,Rode kool vind ik de ultieme verwengroente'', vertelt Rudolph. ,,Je kunt je er gaandeweg het kookproces helemaal op uitleven en dingen blijven toevoegen. Een klein zoetje, naast de appel, vind ik lekker. Dit kan natuurlijk gewoon suiker zijn, maar ik gebruik hiervoor eigenlijk altijd vruchtenjam.''
Welke soort je daarvoor moet gebruiken? ,,Je kunt natuurlijke elke vruchtenjam gebruiken die je wilt of in de koelkast hebt staan. Wij gebruikten vroeger altijd bosbessenjam omdat mijn vader er gek op was. De jam geeft een klein zoetje, wat frisheid én de rode kool gaat er prachtig van glanzen'', aldus Rudolph.
Specerijen
Ook met specerijen kun je eindeloos blijven variëren. Voeg bijvoorbeeld kruidnagel, een stukje gember, nootmuskaat of kaneel toe. De makkelijkste oplossing is volgens Rudolph om gewoon speculaaskruiden toe gebruiken. ,,Doe er een goede theelepel bij. In speculaaskruiden zitten namelijk alle specerijen die heel mooi passen bij rode kool.''
Hier voegt de chef een belangrijke tip aan toe: ,,Specerijen worden een stuk lekkerder als ze eerst aangebakken zijn. Hierom voeg ik éérst de specerijen toe aan de kool en bak deze op hoog vuur mee, voordat ik er het vocht bijgiet. Zo komt de smaak van de specerijen het beste naar voren.''
Benieuwd geworden naar meer klassieke tips van Rudolph? Kijk dan vanaf 29 november elke werkdag om 18.00 uur naar Rudolph's Winterklassiekers op 24Kitchen.
Hieronder vind je het volledige recept voor Rudolphs rode kool met pittige gehaktballen en aardaappel-cashewpuree.