Bitterzoet 

Ons lichaam heeft suiker nodig om energie te kunnen leveren. Echter brengt een overmaat aan suiker verschillende gezondheidsrisico's met zich mee. Om dit te voorkomen beveelt het WHO aan om per dag niet meer dan 60 gram aan vrije suikers te consumeren. Met vrije suikers worden alle toegevoegde suikers plus de suikers die van nature aanwezig zijn in producten bedoelt.

Helaas zit tegenwoordig in veel producten 'stiekem' suiker verwerkt: van bouillonblok tot theezakje tot groenten in blik. Hierdoor is het moeilijk geworden om de dagelijkse hoeveelheid niet te overschrijden. Als oplossing proberen onze suikerverslaving te stillen met een natuurlijke alternatieven als honing. Kunnen we de dans zo ontspringen?

Zo klaar als een (suiker)klontje

NU.nl legde dit vraagstuk voor bij natuurdeskundige Ruby van den Heuvel (lees hier het hele artikel). "Honing bestaat voor 80 procent uit suiker. De rest is met name water. Het is dus suiker in een vloeibare vorm. Suiker levert energie, maar voorziet je lichaam niet van de nodige vitamines, mineralen en vezels. Dit geldt voor alle soorten suiker en voor honing, siropen en stropen."

"Het wordt weleens gezegd dat honing beter voor het lichaam is dan gewone kristalsuiker omdat het natuurlijker zou zijn en er gunstige voedingsstoffen in zitten, maar je lichaam verwerkt alle soorten suiker op dezelfde manier en de hoeveelheid gunstige voedingsstoffen is zo gering dat het geen bijdrage levert aan de gezondheid."

Conclusie

De oplossing voor onze suikerverslaving vinden we niet door het verruilen van de ene suikersoort voor een andere. Willen we echt minder suikers binnenkrijgen zullen we beter op onze voeding moeten letten.