Erwtensoep
Zet een pan met ruim water op een laag vuur en laat hierin de varkenshiel met de laurierblaadjes 5 uur langzaam garen. Doe er daarna de spliterwten, en de in blokjes gesneden knolselderij bij en laat alles nog eens 4 uur op het vuur staan. Haal het vlees voorzichtig uit de pan, zeef ze even kort en ontdoe alle stukken van de vetlaag. Zeef vervolgens de achtergebleven soep in een andere pan. Gebruik de bolle kant van een soeplepel om al het vocht door de zeef heen te drukken. Mix de soep even goed door met een staafmixer. Voeg een mespuntje peper en zout toe. Giet een klein scheutje olijfolie in de lege soepkommen en strooi er een handje gehakte bladselderij overheen. Serveer vervolgens de soep in de kommen en voeg een snufje cayennepeper toe.
Pocheren
Leg de eieren 5 minuten in een kom met ijs(water). Giet ondertussen 100 ml azijn in een pan met ruim kokend water. Doe elk ei voorzichtig in een apart kommetje en zorg dat de dooier heel blijft. Giet de eieren één voor één vanuit de kommetjes in de pan kokend water, precies daar waar de kook-bubbels zijn. Haal de eieren na 2,5 minuut uit het water met een schuimspaan. Haal de eieren even snel door het achtergebleven ijswater om de azijnsmaak eraf te spoelen. Leg de eieren op een snijplank en steek ze mooi uit met een ronde kookring.
Salade
Pluk het vlees van de varkenshiel in stukjes en verdeel deze, samen met de radijsjes, alvast over de salade-schaaltjes. Hak de spitskool, de augurk, de sla en de lenteui in kleine stukjes en doe alles in een kom. Voeg het citroensap, de kappertjes en een soeplepel erwtensoep toe en meng even kort. Leg een volle eetlepel van het mengsel op het vlees in de salade-schaaltjes en daarop weer het gepocheerde ei. Top alles af met wat gehakte bladselderij, een scheutje olijfolie, een mespuntje zeezout en gemalen peper, en wat geraspte knolselderij.
Serveren
Snijd het gepocheerde ei een klein beetje in zodat het eigeel over de salade loopt.
0 reacties