’s Middags voorbereiden
Gebakken chocolademousse
Bestrijk de bakvormpjes licht met olijfolie. Hak de chocolade fijn en smelt het in een kom boven een pan met water dat net onder het kookpunt is. Klop met de handmixer de eieren met de suiker in 4-5 minuten wit en luchtig. Schenk de fruitige olijfolie erbij en klop het enkel seconden verder door. Meng de bloem met maïzena en spatel dit door het luchtige eimengsel. Voeg het mengsel toe aan de gesmolten, nog warme, chocolade en meng alles snel en goed door elkaar met een spatel. Schep de chocolademousse in de bakvormpjes. Zet ze in de koelkast (als voorbereiding) om ‘s avonds te bakken.
Tip: Wil je de chocolademousse direct bakken doe dit dan in een oven voorverwarmd op 175 °C. De baktijd is dan 10 minuten. Wanneer de mousse is opgestijfd in de koelkast dan is de baktijd 3-4 minuten langer. Tijdens het bakken gaart eerst de buitenzijde van het taartje en het is de bedoeling dat de kern nog vloeibaar blijft.
Kersen-muntsaus
Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap het merg eruit. Breng de kersen in een brede pan met het water, de vanillemerg, honing en 4 takjes munt aan de kook. Laat circa 5 minuten koken tot de kersen zacht zijn. Verwijder de munt. Voeg de likeur toe. Pureer de kersen grof in de beker van de staafmixer of in keukenmachine.
Sinaasappel
Boen de sinaasappel schoon en rasp de schil boven een schaaltje. Voeg de olijfolie toe. Snijd met een scherp mes het overgebleven wit van het vruchtvlees. Snijd de partjes tussen de vliezen uit.
’s Avonds afmaken
Verwarm de oven voor op 160 °C. Bak de ‘chocolademousse’ circa 10 minuten in de voorverwarmde oven.
Presentatie gerecht
Draai de vormpjes voorzichtig om op borden. Bestuif de gebakken chocolademousse met poedersuiker en cacaopoeder en snijd het taartje iets in zodat de zachte vulling er uitloopt. Lepel de kersensaus, sinaasappelolie en losgeroerde yoghurt rondom. Leg er sinaasappelpartjes en muntblaadjes bij.
Wijntip: Fonkelend goud
Wit, krachtig zoet en gastronomisch. Dat zijn een aantal steekwoorden die deze prachtige dessertwijn omschrijven. Muscat Beaume de Venice gemaakt van de Muskaatdruif. De enige druif die zijn kenmerkende aroma's, bloesem van de vlierbes en acaciahoning volledig aan de wijn afstaat en daardoor onmiddellijk herkenbaar is. Het gistingsproces zorgt voor een nog complexer boeket van perzik, mint en anijs.
De wijngaarden van de wijn die bij het nagerecht geschonken wordt, bevinden zich aan de voet van de Dentelles du Montmirail in Frankrijk en gedijen in dit bijzonder warme (micro-) klimaat. Hierdoor ontstaat er makkelijk een rijpheid waarmee de productie van een zoete wijn mogelijk is.
door Corria Houthuizen
0 reacties