De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books

hertenbiefstuk met wildsaus

Hertenbiefstuk met wildsaus is een smaakvol hoofdgerecht voor het kerstdiner. Niet moeilijk en je maakt gegarandeerd indruk! 24Kitchen-chef Jet laat je in Lekker Feestelijk! zien hoe je het maakt.

30 min (voor)bereidingstijd
Hertenbiefstuk

Een recept van

Jet van Nieuwkerk

Jet van Nieuwkerk

"Kerstmenu met hertenbiefstuk samenstellen? Probeer hertenbiefstuk met wildsaus: hét recept voor wie indruk wil maken op familie en/of vrienden. En het allerleukste is dat het absoluut niet moeilijk is om te maken en het valt altijd in de smaak."

Bereidingswijze

Stappenplan

  1. Pel en snipper de ui. Pel en snijd de knoflook fijn. Kneus de jeneverbessen in een vijzel. Ris de tijm en rozemarijn.

  2. Karamelliseer de suiker met 1 eetlepel water in een steelpan. Blus de karamel af met de balsamicoazijn, 200 ml rode wijn en 200 ml water.

  3. Voeg de tijm, rozemarijn, ui, knoflook en jeneverbes toe. Verkruimel de bouillonblokjes boven de pan en roer door.

  4. Kook de saus tot de helft in. Snijd de ontbijtkoek in blokjes. Zeef de saus, voeg de ontbijtkoek toe en roer tot de ontbijtkoek is opgelost. Zet de saus even apart.

  5. Verhit de boter in een koekenpan. Dep de hertenbiefstukken droog en bestrooi met zout en peper.

  6. Leg de hertenbiefstukken in de pan en bak ze aan de onderkant in circa 3 minuten goudbruin. Draai de biefstukken om. Bak ook de bovenkant in circa 3 minuten goudbruin.

  7. Haal de biefstukken uit de pan en leg ze op een bord. Pak ze in met aluminiumfolie en laat 10 minuten rusten.

  8. Voeg de resterende wijn toe aan het braadvet in de pan en breng aan de kook. Voeg dit toe aan de wildsaus. Warm de saus goed door.

  9. Serveer de hertenbiefstuk met de wildsaus. Kies voor aardappelpuree en groenten naar keuze om het gerecht compleet te maken.

Hoe bereid je hertenbiefstuk?

Hertenbiefstuk bereiden is eigenlijk heel simpel. Hieronder alle manieren om hertenbiefstuk te bereiden:

  1. In de pan: bak de biefstuk op middelhoog vuur ongeveer 2-3 minuten per kant.
     
  2. Sous-vide: gaar de hertenbiefstuk eerst sous-vide met kruiden. Schroei het daarna snel dicht in een gloeiend hete pan voor een mooie korst.
     
  3. In de oven: schroei de biefstuk eerst rondom dicht in een hete pan en leg het vervolgens in een voorverwarmde oven op 180°C. Laat het daar 5-10 minuten garen, afhankelijk van de dikte van het vlees.
     
  4. Op de BBQ: grill de hertenbiefstuk op directe hitte, 2-3 minuten per kant. Voor dikkere stukken kun je indirecte hitte gebruiken en het vlees langzamer laten garen.
Hertenbiefstuk

Hoe smaakt hertenbiefstuk?

Hertenbiefstuk is wild vlees en heeft daardoor een meer uitgesproken smaak dan een runderbiefstuk. Het vlees is donkerrood en erg mals en sappig.  

Hertenbiefstuk

Wat is lekker bij hertenbiefstuk?

Wild vlees is razendpopulair in de wintermaanden. Ze serveren het vlees dan ook vaak met groenten uit het winterseizoen. Denk daarbij aan: spruiten, een romige pastinaakpuree, geglaceerde worteltjes of paddenstoelen.  

aardappelpuree

Hertenbiefstuk marineren

Hertenbiefstuk heeft van nature een uitgesproken (wild)smaak en marineren is niet heel gangbaar. Toch verrijken? Dit doe je door hertenbiefstuk 2 uur in een marinade te leggen van rode wijn, olijfolie, knoflook, rozemarijn en laurier. Dep het vlees droog voordat je het bereid.

hertenstoof

Welke saus bij hertenbiefstuk?

Wat perfect samen gaat met hertenbiefstuk is een wildsaus, zie het recept hierboven. Geen liefhebber van wildsaus? Een champignonroomsaus, pepersaus of rode wijnsaus zijn ook prima opties.  

champignonroomsaus

Hertenbiefstuk vs hertenfilet

Hertenfilet komt van de rug van het hert, ook wel de rugfilet genoemd. Omdat deze spier weinig werk verricht is het vlees erg fijn van structuur. Hertenbiefstuk of hertensteak komt van de bil van het hert.

Hertenbiefstuk

Is hertenbiefstuk gezond?

Jazeker, hertenbiefstuk is een mager en verantwoord stukje vlees. Het vlees zit vol met omega 3, ijzer en eiwitten.  

Miniatuurvoorbeeld

Welke wijn bij hertenbiefstuk?

Ga voor rood! En dan liefst een carmenère. Ook lekker hierbij; een klassieke Bordeaux of merlot. Voor de wildsaus gebruik je meer een volle, peperige rode wijn als shiraz.

Miniatuur

In Lekker Feestelijk! deelt Jet van Nieuwkerk haar snelste recepten die je tijdens de feestdagen op tafel kan zetten. Zeg maar dag tegen de kerststress!

Lekker Feestelijk set met jet

Laat weten wat je van dit recept vindt

Reacties op het recept

0 reacties

Ook lekker