Brooddeeg
Verwarm de melk totdat deze lauwwarm is en voeg de gist toe. Laat dit staan tot het schuimig is. Maak een kuiltje in de bloem en strooi zout over de rand. Meng boter, suiker, eieren en het gistmengsel in het kuiltje. Kneed beetje voor beetje de bloem erbij. Kneed het mengsel in circa 10 minuten tot een soepel en elastisch deeg. Dek het deeg af en laat het in een met bloem bestoven kom circa 2 uur op een warme plaats rijzen tot dubbel formaat. Kneed het deeg nogmaals en laat nog eens 30 minuten rijzen.
Vulling
Wel de gedroogde pruimen, abrikozen en vijgen een hele nacht in ruim water. Wel de krenten en de rozijnen circa 1 uur in warm water. Snijd het gedroogde fruit in kleine blokjes. Hak de hazelnoten, de walnoten en de sukade fijn. Meng het fruit, de sukade en de noten met de rum. Rasp de schil van de limoen en voeg toe aan het fruitmengsel. Voeg de specerijen, suiker en het zout toe.
Vruchtenbrood
Kneed de bloem samen met een kwart van het deeg in kleine stukjes door het fruitmengsel. Vorm twee langwerpige broden van het fruitdeeg. Verdeel het overige deeg in twee porties en rol op een met bloem bestoven werkblad uit tot dunne lappen. Rol elk vruchtenbrood in een deeglap en knijp het deeg samen onder het brood. Plaats de broden op een bakplaat met bakpapier en laat nog circa 30 minuten narijzen.
Verwarm de oven voor op 200 °C. Bestrijk de broden met water en versier met de amandelen. Bak de broden eerst 5 minuten op een hete temperatuur. Draai de oven terug naar 180 °C en bak de broden in circa 30 minuten goudbruin en gaar. Verwarm de honing, bestrijk de warme broden hiermee en versier elk brood met een kers. Laat de broden afkoelen en bestrooi met poedersuiker.
2 reacties
Maar wat was ie machtig
En heerlijk
Wat prijzig door al gedrooge fruit en zo
Maar zeker waard om te proberen