De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books

spruitenstamppot met appel en kaas

Deze spruitenstamppot met appel en kaas is de ultieme stamppot voor tijdens de herfst. Dit heerlijke hoofdgerecht staat al binnen 30 minuten op tafel.

30 min voorbereidingstijd
spruitenstamppot

Een recept van

Rudolph van Veen

rudolph portret

"Ouder worden is beseffen dat spruitenstamppot geen straf maar een traktatie is. Deze versie met zoete appel en kaas kan kinderen dat al op jonge leeftijd laten beseffen."

Bereidingswijze

Spruitenstamppot

  1. Breng een pan met water en een beetje zout aan de kook. Schil en snijd de aardappels in gelijke stukken. Kook de aardappels in circa 15 minuten gaar.

  2. Snijd de onderkant van de spruitjes en maak de spruiten schoon. Kook de spruitjes circa de laatste 8 minuten met de aardappels mee.

  3. Giet de aardappels en de spruiten af en stoom ze droog. Stamp de aardappels en de spruiten met een pureestamper fijn. Verwarm de melk en roer door de stamppot.

  4. Verwarm een koekenpan en rooster de zonnebloempitten in circa 3 minuten goudbruin.

  5. Snijd de appels in de lengte door vieren, verwijder de klokhuizen en snijd de appels in blokjes. Verhit een klontje boter in de pan van de zonnebloempitten en bak de appels circa 5 minuten.

  6. Snijd de kaas in blokjes. Voeg de honing en de blokjes kaas toe aan de appels. Roer goed door en laat nog even goed doorwarmen.

  7. Meng het appel-kaasmengsel door de spruitenstamppot. Breng op smaak met een beetje zout en peper. Verdeel de spruitenstamppot over de borden en garneer met de zonnebloempitten.

Hoelang moeten spruiten koken voor spruitenstamppot?

Voor een spruitenstamppot kook je de spruiten zo'n 8 tot 10 minuten, zodat ze zacht maar niet te papperig zijn. Zo behouden ze hun smaak, zonder papperig te worden. 

One-pan wonders kerst Spruiten

Welk vlees eet je bij spruitjes​(stamppot)?

Bij spruitenstamppot, net als bij boerenkoolstamppot of andijviestamppot passen stevige vleessoorten zoals spekjes, rookworst of gehaktballen. Vergeet de jus niet!

Miniatuur

Hoeveel gram spruiten reken je per persoon​?

Voor een spruitenstamppot houd je zo'n 200 tot 250 gram spruiten per persoon aan. De verhouding is 1 deel spruiten en 2 delen aardappel voor een romige stamppot. 

Miniatuur

Wil jij je gezin gevarieerd, lekker en gezond te eten geven? Weet jij soms ook niet meer wat je nu weer klaar moet maken voor het avondeten? Wil jij ook binnen een half uurtje een smakelijk gerecht op tafel hebben staan? Houd je niet van dure en ingewikkelde ingrediënten? Of kan je wel wat kooktips gebruiken?

Kijk dan naar De Makkelijke Maaltijd waarin 24Kitchen-chefs Hugo, Miljuschka, Roberta, Danny en Estée je helpen met heerlijke recepten voor de doordeweekse maaltijd. Altijd gezond, snel en lekker! 

Kan je niet wachten tot de volgende uitzending? Doe dan hier meteen inspiratie op voor meer makkelijke recepten

 

Miniatuurvoorbeeld

Laat weten wat je van dit recept vindt

Reacties op het recept

0 reacties

Ook lekker