Bonte Bentheimer varken; ribstuk gebraden met specerijen, geroosterde procureur en salade van gepekelde voorpoot met Geglaceerde leliebollen met dragon, gekaramelliseerde Rembrandt appel, oerbietpuree, mierikswortelsaus, hazelnoten, kapperappels
Ribstuk
- Verwarm de oven voor op 90 °C.
- Snijd het vet van ribstuk kruislings in en druk de kruidnagels, jeneverbessen, salie, stukjes kaneel, en plakjes knoflook in de inkepingen.
- Bestrooi het vlees met zeezout.
- Braad het vlees rondom aan in boter tot het vlees goudbruin is.
- Gaar het ribstuk in de oven tot een kerntemperatuur van 55 ºC.
Procureur
- Bestrooi de procureur met zeezout en peper.
- Masseer het vlees in met mosterd en kerrie.
- Braad het vlees rondom bruin in boter.
- Gaar het vlees in de oven op 90 ºC tot een kerntemperatuur van 62 ºC.
- Verpak het daarna losjes in aluminiumfolie en laat minstens 20 minuten rusten.
Voorpoot
- Pel en halveer de ui.
- Snijd de prei, wortel en bleekselderij in stukjes van circa 4 centimeter.
- Breng het water aan de kook met ui, prei, wortel, bleekselderij, tijm, rozemarijn, laurier en peperkorrels.
- Voeg de gepekelde voorpoot toe en laat net onder het kookpunt in circa 3 uur gaar worden.
- Laat de voorpoot in het vocht afkoelen.
- Pluk het vlees van de poot.
Oerbiet
- Verpak de oerbiet in aluminiumfolie en pof ze in 1,5 uur gaar in de oven op 175 ºC.
- Laat tot lauw afkoelen.
- Schil en pureer de oerbiet in de keukenmachine en voeg zoveel bouillon en olijfolie toe tot een smeuïge puree ontstaat.
- Breng op smaak met zeezout en peper.
Bietenstroop
- Kook het bietensap met de honing in tot siroop.
Leliebollen
- Haal de buitenste lelijke bladeren van de leliebollen en gooi ze weg.
- Haal de mooie blaadjes er af en blancheer ze maximaal 1 minuut in gezouten kokend water.
- Spoel ze direct koud af op een zeef en dep ze droog met keukenpapier.
Mierikswortel saus
- Roer mayonaise en zure room door elkaar en voeg naar smaak vers geraspte mierikswortel toe.
Rembrandt appel
- Schil de appels en boor er met een parisienneboor bolletjes uit.
Eindbereiding
- Snijd het vlees van het ribstuk in dunne plakken.
- Snijd de procureur in stukken van circa 1 cm dik.
- Rooster ze in de koekenpan in olie.
- Voeg de glace toe en verwarm tot het stroperig is.
- Blancheer de dragon en hak de dragon fijn.
- Verwarm boter met de notenolie en glaceer de leliebolbladeren. Voeg op het laatst enkele druppels Shiso Purperazijn en dragon toe.
- Bak de appels in boter met olijfolie tot ze lichtbruin zijn en karamelliseer de appels met maple syrup.
Combineer alle onderdelen op één bord
- Ribstuk met appel
- Pluk het vlees van de voorpoot fijn, verdeel in een kleine steker, en leg hiernaast
- een kleine quenelle mierikswortelsaus.
- Trek met een kwast een streep van de bietenstroop en leg hierop een quenelle
- bietenpuree en een geglaceerd stuk procureur
- Verdeel de leliebolblaadjes, kapper appeltjes en hazelnoten erover.
0 reacties