De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books

glutenvrije oliebollen

Glutenvrije oliebollen bakken doe je gewoon thuis. Gebruik dit recept van oliebollen-koning Hidde de Brabander. 

45 min voorbereidingstijd
90 min wachttijd
glutenvrije oliebollen

Een recept van

Hidde de Brabander

Miniatuurvoorbeeld

"Zin in oliebollen maar mag jij, of je tafelgasten, geen gluten? Probeer dit recept voor glutenvrije oliebollen!"

Bereidingswijze

Glutenvrije oliebollen

  1. Verwarm de melk tot lauwwarm. Voeg de gist en de suiker toe en roer door. Zet apart en wacht tot het mengsel begint te schuimen. 

  2. Zeef de glutenvrije broodmix en voeg het zout toe. Let op: als er al zout in de broodmix zit, hoef je dit niet toe te voegen. Voeg het schuimende gistmengsel toe en mix door. Voeg het bruiswater en het ei toe en mix tot alles is opgenomen. 

    Voeg smaakmakers als krenten of geraspte citroenschil toe aan je beslag.

  3. Dek het beslag af met een vochtige theedoek en zet weg op een warme, tochtvrije plek. Laat 1 tot 1,5 uur rijzen tot het beslag is verdubbeld in volume.

  4. Verwarm de olie voor op 180°C. 

  5. Roer het beslag door. Schep met een ijslepel 1 bolletje beslag in de hete olie. Herhaal dit met zoveel oliebollen als er in de pan passen. 

  6. Bak de oliebollen in 6 minuten goudbruin, en draai halverwegen om. Laat de oliebollen uitlekken op keukenpapier.

  7. Bestrooi de oliebollen met poedersuiker.

Glutenvrije meelsoorten: welke zijn er?

Er zijn héél veel verschillende glutenvrije meelsoorten, denk aan: boekweitmeel, amandelmeel, rijstmeel, linzenmeel, kikkererwtenmeel, tapiocameel. 

maismeel

Welke glutenvrije meelsoort heb ik nodig?

Gebruik een combinatie: mix eiwitrijke, glutenvrije meelsoorten met zetmeelrijke, gutenvrije meelsoorten om zo tarwebloem na te bootsen. Voor oliebollen moeten de gluten in tarwe vervangen worden door een bindmiddel als xanthaangom. Je kunt dan het beste en glutenvrije bloemmix gebruiken. 

Miniatuurvoorbeeld

Hoe ziet het beslag voor glutenvrije oliebollen eruit?

Glutenvrije oliebollen beslag moet de consistentie hebben van dikke yoghut. Is je beslag te dun? Voeg dan wat extra water toe. Te doek? Voeg extra glutenvrije bloem toe.

beslag

Hoelang moet beslag voor glutenvrije oliebollen rijzen?

Glutenvrij beslag heeft langer nodig om te rijzen dan beslag van tarwebloem. Gemiddeld zo'n 1,5 uur op een warme, tochtvrije plek. Maar houd vooral de consistentie in de gaten: het beslag moet verdubbeld zijn in omvang.

rijzen

Hoe maak je mooie, ronde oliebollen?

Gebruik een ijslepel voor mooie, ronde oliebollen. Dip deze eerst in de olie en daarna lepel je het beslag op en laat je een perfect rondje in de olie vallen.

roomijs

Hoe kan ik de temperatuur van olie meten?

Olie moet 180°C zijn om oliebollen te frituren. Te hoog blijven oliebollen rauw van binnen, te laat worden ze te vet. Geen thermometer? Laat een stukje brood in het vet vallen: begint het direct te bubbelen is de olie op temperatuur.

oliebollen bakken

Laat weten wat je van dit recept vindt

Reacties op het recept

0 reacties

Ook lekker