Kerstkalkoen en aardappels voorbereiden
-
Hak de salie fijn en rasp de citroen. Meng de zachte boter samen met de gehakte salie en citroenrasp, breng op smaak met zout en peper.
-
Maak wanneer nodig de binnenkant van de kalkoen leeg en spoel met koud water. Bestrooi de binnenkant met zout en peper. Halveer de citroen en leg in de buikholte. Haal de huid aan de borstkant voorzichtig los. Smeer een deel van salieboter tussen de huid en de borst. Verdeel het overige deel over de huid van de kalkoen.
-
Verwarm de oven voor op 180 °C. Schil de aardappelen en halveer ze. Snijd de ui in vieren.
-
Leg de kalkoen op een ruime bakplaat en breng op smaak met zout en peper. Besprenkel met olijfolie en zet voor 1 uur en 30 minuten in de oven. Verdeel dan de aardappels, ui en takjes en rozemarijn rondom de kalkoen. Schep het vocht over de kalkoen. Zet de bakplaat nog voor 45 minuten in oven.
Wintergroenten
-
Schil de pastinaak en halveer in de lengte. Schil de wortels en snijd in stukken. Verdeel over een tweede bakplaat. Besprenkel met de olijfolie en honing en breng op smaak met zout en peper. Zet bij de kalkoen in de oven en rooster voor 30 minuten.
-
Haal de plaat met de wortels en pastinaak uit de oven. Schep om en verdeel de spruiten en cranberries over de plaat. Rooster voor 15 minuten in de oven. Dek daarna af met aluminiumfolie en zet opzij.
Kerstkalkoen en aardappels afmaken
-
Verhoog de temperatuur naar 220 °C en gaar de kalkoen voor nog 5-10 minuten. Controleer of de kalkoen gaar is door in het dikste gedeelte van het vlees prikken en controleren of de sap helder is.
-
Schep de aardappelen over in een serveerschaal. Dek de kalkoen af met aluminiumfolie en laat 20 minuten rusten. Verdeel daarna de kalkoen en de wintergroenten over serveerschalen. Bewaar het vocht en de uien voor de jus.
Jus
-
Doe de marsala of port bij de geroosterde uien in de kalkoenschaal en zet op een laag vuur op het fornuis (of giet over in een pan als de schaal niet op het fornuis kan), schraap eventuele stukjes van de bodem. Voeg het vleesvocht toe en meng alles goed door elkaar.
-
Prak de boter met de bloem tot een pasta en meng dit met een garde door de jus. Laat 10 minuten sudderen tot de jus dikker is geworden. Proef en breng op smaak. Zeef de jus en serveer in een juskom.
0 reacties