Vulling voor kiprollade
-
Verwarm de oven vast voor op 180 graden.
-
Zet een pan met ruim water, wat zout en de rijst op hoog vuur. Breng al roerend aan de kook. Zodra het kookt, zet je het vuur lager en laat je de pan, afgedekt met deksel, 8-10 minuten op het vuur staan, terwijl je het af en toe omschept.
-
Zet een koekenpan op middelhoog vuur en doe de olijfolie in de pan.
-
Hak de gekookte kastanjes in grove stukken en snipper de ui. Bak de ui ongeveer 4 minuten, voeg vervolgens de kastanjes toe en bak het nog 2 minuten.
-
Voeg nu de walnoten en de spinazie toe samen met de venkel en maak af met peper, zout en walnootolie. Meng nu ook de rijst door het geheel. De vulling is klaar.
Kiprollade klaarmaken
-
Leg de (door de slager) uitgebeende kip met de huid naar beneden. Bestrooi de kip met peper, zout en het gerookte paprikapoeder. Verdeel de vulling over het midden van de kip.
-
Vouw de randen van de kip om de vulling en bind het geheel goed vast met keukentouw. Leg de kiprollade met de borstzijde naar boven in een ingevette braadslee. Besprenkel de kiprollade met wat olijfolie en bestrooi met peper en zout.
-
Laat de kiprollade in de oven langzaam garen. Zet de braadslee 1 uur in de oven met een kernthermometer erin geprikt. Draai de kiprollade ondertussen om de 5-6 minuten en arrangeer ‘m met olijfolie en de eruit gelopen vleessappen. De kiprollade is gaar als het een kerntemperatuur heeft bereikt van 70-72 graden.
-
Na een uur heeft de kiprollade een kerntemperatuur van ongeveer 60 graden Celsius. Zet de oven na dat uur op 200 graden Celsius en laat de rollade nog eens 15 minuten bakken. Wanneer de kiprollade een kerntemperatuur van 70-72 graden Celsius heeft bereikt, gaar is en de korst mooi goudbruin en knapperig is, kun je de oven uitzetten.
-
Haal de kiprollade uit de oven, dek af met aluminiumfolie en laat het ongeveer 10 minuten rusten voordat je de kiprollade serveert.
Lak voor kiprollade
-
Maak tijdens het rusten van de kiprollade de lak. Doe de olijfolie samen met de tijm, rozemarijn en knoflook in een maatbeker en mix dit met een staafmixer tot een egaal mengsel.
-
Snijd de rollade in plakken en lak de plakken volledig met het mengsel van olie, tijm, rozemarijn en knoflook en besprenkel de kiprollade met wat zeezout.
0 reacties