’s Middags voorbereiden
Knolselderijsoep
Pel en snipper de ui grof. Schil en snijd de knolselderij in dobbelstenen van 1,5 -2 centimeter. Verwarm olijfolie in een (soep)pan en fruit de ui glazig. Voeg knolselderij, laurier en rozemarijn toe, blus af met bouillon en breng aan de kook. Laat 12-15 minuten zachtjes koken tot de knolselderij gaar is. Voeg het witbier en de slagroom toe en breng opnieuw aan de kook. Haal de rozemarijn en laurier uit de soep. Pureer de soep met de staafmixer. Schenk door een zeef in een schone pan en breng indien nodig op smaak met een beetje zeezout.
Kerriekruim
Verwarm de olijfolie op laag vuur in een sauspan of sauteuse, voeg de kerriepoeder toe en verwarm circa 2 minuten (myoteren). Schenk vier eetlepels kerrieolie door een zeef en houd apart voor de eindbereiding. Voeg het broodkruim toe aan de resterende olie, verwarm nog 1 minuut en meng goed door elkaar.
’s Avonds afmaken
Bosui
Snijd de bosuitjes in lange schuine dunne plakjes en bewaar ze in ijskoud water.
Serranoham
Rol de plakken serranoham op en snijd ze in smalle repen.
Zure room
Roer de zure room los.
Knolselderijsoep
Verwarm de knolselderijsoep en mix schuimig met de staafmixer.
Gekaramelliseerde appel
Schil de appels en boor er met de parisienneboor 7 bolletjes per persoon uit. Schil de appels en boor er met de parisienneboor 7 bolletjes per persoon uit. Verhit iets olijfolie in een kleine bakpan en bak de appelbolletjes tot ze iets goudgeel kleuren, voeg de suiker toe en laat op middelhoog vuur in 3-4 minuten karamelliseren.
Opmaak bord
Leg de appelbolletjes in een (voorverwarmd) diep bord, leg de reepjes serranoham en bosui erop. Schenk er zoveel soep langs zodat je het garnituur nog ziet en verdeel er kerriekruim over. Lepel de zure room en kerrieolie rondom.
Bier is nog geen wijn, maar hoe erg is dat?
“Soep met ballen” vraagt om een drank met ballen. In dit geval is dat onmiskenbaar een lekker glas witbier. Maar dan wel een witbier zonder citroen want dat is een aangeleerde gewoonte ontstaan door een te kort aan deze biersoort. Om aan de vraag te voldoen kregen sommige bieren minder tijd om lekker de citrusextracten in zich op te nemen die worden gebruikt bij witbier. Aardig alternatief, maar eigenlijk zonde. Witbier bij de “soep met ballen” is lekker licht om je menu mee te beginnen. Witbier is bovengistend en ongefilterd, er gaan kruiden in en bijna altijd citrus en koriander. Voor witbier hoef je echt niet op de zomer te wachten, het is ook heerlijk in de winter. Laat je niet verrassen: Op Duitse bieren staat vaak “weizen” en dit betekent tarwe, dit houdt dus niet in dat het ook een witbier is. Kijk even goed op de fles of je het juiste biertje te pakken hebt. Gelukkig loopt men in bierland over het algemeen vooruit op wijn en staat er veel bruikbare informatie op de fles.
0 reacties