De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books

tarte tatin met sjalot

Tarte tatin met sjalot, oftewel omgekeerde taart! In het programma Lekker Feestelijk! laat Jet zien hoe je deze klaarmaakt.

35 min voorbereidingstijd
15 min oventijd
Tarte tatin met sjalot uit het programma Lekker Feestelijk!

Een recept van

Jet van Nieuwkerk

Jet van Nieuwkerk

“Ik gebruik gezouten roomboter én olijfolie voor het karameliseren van de sjalotten. Roomboter kan namelijk niet op een hele hoge temperatuur in de pan, anders gaat het verbranden. Olijfolie kan dat wel. Door ze te combineren kun je op een hogere temperatuur bakken.”

Bereidingswijze

Tarte tatin met sjalot

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C.

  2. Halveer de sjalotten in de lengte, verwijder de schil en het kontje.

  3. Smelt de roomboter met de olijfolie in een ruime koekenpan. Bak de sjalotten op de platte kant voor 5 min. op middelhoog vuur.

  4. Ris de blaadjes van 4 takjes tijm en strooi over de sjalotten. Blus de pan af met de balsamicoazijn en de rode wijn.

  5. Strooi de suiker over de pan en schep voorzichtig om. Laat ca. 3 min. karamelliseren.

  6. Steek of snijd intussen het bladerdeeg in rondjes ter grootte van de taartvormpjes. Vet de taartvormpjes in met boter.

  7. Leg de sjalotten met de platte kant naar beneden in de vormpjes. Leg het deeg op de sjalotten en stop de zijkanten in. Bak de tarte tatins in 15 min. in de oven goudbruin.

    Heb je bladerdeeg over? Maak hier een bolletje van. Leg wat meel op een plank en rol het bolletje uit. Maak figuren met uitsteekvormpjes en bak ze mee met de tarte tatin. 

  8. Rooster de hazelnoten voor 3 min. in een droge koekenpan. Laat iets afkoelen en hak grof.

  9. Zet een bordje op een tarte-tatin-vormpje en draai voorzichtig om. Herhaal voor de andere tarte-tatin-vormpjes.

    Gebruik een theedoek en let op de gekaramelliseerde saus die uit de vormpjes komt. Die is gloeiendheet.

  10. Garneer de tarte tatins met de hazelnoten, geitenkaas en tijm.

    Ben je vergeten de fles wijn koud te zetten? Wikkel de fles wijn goed in met keukenpapier. Houd de fles met keukenpapier onder de koude kraan. Leg in de vriezer en haal hem er na 15 minuten uit.

24Kitchen x Picnic

Alle recepten bestel je gemakkelijk in de Picnic-app. Met één klik in je mandje, morgen al op tafel. Altijd gratis thuisbezorgd!

picnic logo

In Lekker Feestelijk! deelt Jet van Nieuwkerk haar snelste recepten die je tijdens de feestdagen op tafel kan zetten. Zeg maar dag tegen de kerststress!

Lekker Feestelijk set met jet

Laat weten wat je van dit recept vindt

Reacties op het recept

0 reacties

Ook lekker