Houdbaarheid gekookt ei
De houdbaarheid van gekookte eieren hangt vooral af van de bereidingswijze, bewaartemperatuur en hygiëne. Een constante, koele bewaartemperatuur en schone omgeving zijn essentieel om bacteriële groei te vertragen.
Eieren bewaren: hardgekookt versus zachtgekookt
Een zachtgekookt ei en een hardgekookt ei hebben verschillende houdbaarheidsperiodes na het koken.
Hardgekookt ei
- Bij een hardgekookt ei zijn eiwit en dooier volledig gestold.
- Bewaar het ei in de koelkast.
- Veilig eten kun je het ei tot ongeveer één week na het koken.
Zachtgekookt ei
- Een zachtgekookt ei met een nog lopende of halfgestolde dooier is delicater.
- Bewaar het ei in de koelkast. Let op: de aanbevolen bewaartijd is korter.
- Het is het veiligst om zachtgekookte eieren binnen 1 tot 2 dagen op te eten.
Gepelde eieren bewaren
Zijn de eieren al gepeld? Bewaar de hardgekookte eieren dan in een schaal met water maximaal één week in de koelkast. Probeer de overgebleven gepelde eieren zo snel mogelijk in de koelkast te zetten om de vorming van schadelijke bacteriën tegen te gaan.