Chef aan het woord
Na een lange werkdag is het heerlijk om te genieten van een lekkere pasta. Ontdek hier snelle (en makkelijke!) pasta-recepten voor de doordeweekse dag. Zo kun je élke dag pasta maken.
Snelle pastarecepten
Geen tijd? Geen probleem! Deze snelle pastarecepten staan gemiddeld binnen 15 minuten op tafel. Zo snel heb je nog nooit een pasta kunnen maken.
Vegetarische pasta
Deze vegetatische (en vegan!) pastarecepten zijn voor iedereen. Geniet van knapperig broodkruim, romige pompoen- en paprikasauzen. Wij beloven: je mist helemaal niets.
Pasta met vlees
Simpele pastagerechten met vlees: hier vind je volop pasta-ideeën om de komende dagen (of zelfs maanden) van te genieten. Welke is jouw favoriet?
Pasta met vis
Wat eten we vandaag? Pasta met vis! Kies vanavond voor een pasta met zalm, tonijn, garnalen of schelpdieren.
Lichte pastagerechten
Zin in een heerlijke pasta, maar liever niet te zwaar? Deze lichte pastagerechten zijn ideaal om je pasta-craving te stillen zonder dat je broekriem een tandje losser hoeft.
Pasta bereiden
Hoe kook je pasta?
Pasta kook je in voldoende, gezouten water. Breng het water eerst aan de kook voordat je de pasta toevoegt. Tip: Kook de pasta ‘al dente’ (de pasta is gaar, maar nog stevig) zoals Italianen dat doen, voor de beste smaak en textuur.
![Jamie Oliver: SALMON_SPINACH_PASTA](/files/styles/media_text_wide/public/2022-09/SALMON_SPINACH_PASTA_LANDSCAPE.jpeg?itok=BnSH_FQ2)
Hoe lang moet pasta koken?
Hoe lang pasta moet koken hangt af van de soort pasta en de pastasoort. Gemiddels kook je gedroogde pasta gaar in 8 á 10 minuten. Verse pasta is een stuk sneller klaar, reken hier op zo'n 2 tot 4 minuten.
![zout en olie pasta koken Miniatuur](/files/styles/media_text_wide/public/2019-11/shutterstock_478284763.jpg?itok=T47z1J_o)
Hoe maak je pasta?
Om zelf pasta te maken, maak je eerst een pastadeeg. Vervolgens kies je de gewenste pastavorm en snijd of vorm je het deeg hiernaar met of zonder pastamachine. Kook de pasta daarna 2 tot 4 minuten in kokend water tot deze gaar is.
![Pastadeeg Miniatuurvoorbeeld](/files/styles/media_text_wide/public/2015-08/151969.original.jpg?itok=cyngEHek)
Hoeveel gram pasta per persoon?
De hoeveelheid pasta per persoon hangt af van de soort pasta. Gemiddeld gebruik je 80-100 gram per persoon voor gedroogde pasta, 125-150 gram per persoon voor verse pasta en 150 tot 200 gram bij gevulde pasta.
![pasta](/files/styles/media_text_wide/public/2023-07/AdobeStock_61171626.jpeg?h=fa1c963e&itok=VMGA6p5B)
Hoeveel pastasaus per persoon?
De hoeveelheid pastasaus hangt af van de soort saus. Voor tomatensaus ga je uit van 125 ml saus per persoon, voor roomsaus 100 ml per persoon, 50 ml voor pastasauzen op basis van olie en 200 m voor vleessauzen.
![tomatensaus](/files/styles/media_text_wide/public/2020-12/shutterstock_523388821_0.jpg?itok=OJBDnalk)
Pasta informatie
Is pasta gezond?
Pasta heeft een slecht gezondheidsimago, maar kan een prima deel uitmaken van een gezonde levensstijl – mits je het op de juiste manier combineert. Kies bijvoorbeeld voor volkorenpasta, let op je portiegrootte, en ga voor groentensauzen in plaats van room. Voor eiwitten zijn lichte opties zoals tonijn of kip gezonder dan spek. En kaas? Natuurlijk mag dat, maar met mate!
![koude pasta gezond](/files/styles/media_text_wide/public/2020-12/eaters-collective-12eHC6FxPyg-unsplash.jpg?itok=yNk-dYXm)
Hoe lang kun je pasta bewaren in koelkast?
Verse, ongekookte pasta blijft tot 2 dagen goed in de koelkast. Gekookte pasta met saus kun je tot 4 dagen bewaren. Heb je gekookte pasta zonder saus? Voeg dan een beetje olijfolie toe om plakken te voorkomen.
![koelkast bewaren](/files/styles/media_text_wide/public/2023-07/AdobeStock_600513031.jpeg?h=68af77f7&itok=8qu6kM5E)