De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books

hertenstoof

Een indrukwekkend hertenstoof recept met spruiten, cantharellen en aardappelbolletjes om de herfst mee in te luiden.

60 min voorbereidingstijd
180 min wachttijd
hertenstoof

Een recept van

Angélique Schmeinck

Miniatuurvoorbeeld

"Zelf hertenstoofvlees maken? Leuk! Met deze wildstoof maak je gegarandeerd indruk op je gasten."

Bereidingswijze

Hertenstoof

  1. Schil en snijd de wortel in stukjes. Pel en halveer de ui en snijd in plakken van 5 millimeter dik. Haal de schil van de knolselderij en snijd de knolselderij in dobbelstenen van 1 centimeter. 

    Maak je de stoof 2 tot 3 dagen eerder? Laat dan afkoelen en bewaar in de koelkast.

  2. Snijd de sukade in blokjes van 3 bij 3 centimeter. Bestrooi het vlees met zeezout en zwarte peper uit de molen en bestuif met bloem.

  3. Smelt de boter in een stoof- of braadpan en laat uitbruisen. Voeg het vlees toe en bak in circa 4 minuten rondom bruin. 

  4. Voeg alle groente toe en laat circa 2 minuten op hoog vuur meebakken. Kneus de jeneverbessen en voeg de kruiden en specerijen toe. 

  5. Blus af met rode port en wijnazijn en breng aan de kook. Voeg de wildfond toe en laat de hertenstoof op laag vuur circa 3 uur stoven tot het vlees zacht is. 

  6. Voeg zodra het vlees gaar is, de kruidkoek toe om de saus te binden. Haal voor het serveren de laurier, jeneverbessen, kaneel en tijm uit de hertenstoof.

Aardappelbolletjes

  1. Schil en was de aardappels en snijd ze in gelijke stukken. Zet ze op met water en iets zeezout en kook ze gaar als voor puree. 

  2. Giet de aardappels af, stoom ze goed droog en draai ze door de passevite of pureer ze met een pureeknijper. 

  3. Knijp het vocht uit de zuurkool, hak de zuurkool fijn en roer door de puree. Breng op smaak met zeezout en peper uit de molen. Splits 2 eieren en roer de eidooiers los, meng met een spatel door de puree. 

  4. Vorm van het pureemengsel met iets bloem in de handen balletjes ter grootte van een walnoot. Kluts de eieren. Bestuif de bolletjes met bloem, wentel ze door geklutst ei en rol ze door de geschaafde amandelen. Bewaar ze in de koelkast.

    Maak je de aardappelbolletjes eerder? Bewaar ze dan in de koelkast. Wil je deze eerder voorbereiden? Maak dan deze basis (dus nog niet frituren) en laat afgekoeld in een afgesloten bakje invriezen. Laat op de dag zelf goed ontdooien en zorg dat ze droog zijn.

  5. Verwarm de frituur op 175 °C. Frituur de pommes amandes in de frituur in circa 3 minuten goudgeel.

Groenten

  1. Maak de spuitjes schoon. Snijd kleine exemplaren doormidden en grote in vier kwarten. Blancheer ze in ruim kokend water met zeezout in 3-5 minuten beetgaar. 

  2. Spoel ze direct af op een zeef met koud water. Laat ze uitlekken in de koelkast voor de eindbereiding. Hak de macadamianoten grof.

  3. Veeg de cantharellen schoon en snijd eventuele harde stukjes van de steel.

  4. Verwarm in een brede pan de boter met het water, voeg de spruitjes toe en glaceer ze in circa 3 minuten. Voeg de macadamianoten toe. Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak de cantharellen circa 3 minuten.

  5. Serveer de hertenstoof met de pommes amandes, spruiten en cantharellen.

Wat is hertensukade?

Hertensukade is een stuk vlees van de schouder van het hert met een sterke wildsmaak. Het wordt heel mals en smaakvol wanneer je het langzaam stooft.

Hertenbiefstuk

Wat eet je bij hertenstoof?

Bij hertenstoof werken alle soorten knolgroenten. Denk aan: aardappelpuree, gekookte aardappelen of knolselderijpuree. Verder is het lekker met seizoensgroenten zoals spruitjes, rode kool, of wortels.

rode kool met appeltjes

De beleving van uit eten gaan met je vrienden, maar dan in je eigen huis? Een chef hiervoor uitnodigen is niet meer nodig. Vanaf nu ben jij chef, sommelier en gastheer of -vrouw tegelijk! Je vrienden weten niet wat ze overkomt als jij een indrukwekkend 3-gangenmenu op tafel tovert.

Meesterkok Angélique Schmeinck deelt haar culinaire geheimen met jou en geeft tips en tricks voor een perfect menu. Voor- hoofd- en nagerecht; je bord tot in de puntjes verzorgd en de smaken perfect gecombineerd. Indrukwekkend, terwijl jij er echt niet veel moeite voor hoeft te doen. Dat weet jij, maar dat hoeven je vrienden niet te weten…It’s time to impress your friends! 

 

 

Miniatuurvoorbeeld

Laat weten wat je van dit recept vindt

Reacties op het recept

0 reacties

Ook lekker