Hummus basisrecept
Week de kikkererwten 12 uur tot een nacht in een grote kom met ruim koud water en de helft van het bakpoeder. Spoel ze schoon en laat ze uitlekken. Schep de kikkererwten in een grote pan en voeg water toe tot de erwten circa 2 centimeter onderstaan. Voeg de rest van het bakpoeder toe en kook de kikkererwten, met deksel op de pan op laag vuur circa 1 tot 2 uur tot de kikkererwten uit elkaar vallen. Giet de kikkererwten af en schep ze in de keukenmachine. Pel en snijd de knoflook. Voeg de knoflook en een snufje zout toe en pureer ze met de kikkererwten fijn tot een smeuïge puree. Breng de hummus op smaak met het sap van de citroen en tahina. Voeg eventueel water toe. Pluk en hak de peterselie fijn. Schep de humus in een schaaltje en besprenkel met olie. Bestrooi met de peterselie, komijn- en paprikapoeder naar smaak.
VARIATIES
Hummus met zhuk
Snijd de pepers grof. Pluk en hak de koriander fijn. Pel de knoflook. Pureer de pepers, koriander, knoflook, karwijzaad, zout en een scheutje olijfolie met een staafmixer. Schep bij het serveren de zhuk op de hummus.
Hummus met harissa
Rooster de rode pepers in circa 10 minuten gaar en zwartgeblakerd. Laat ze in een boterhamzakje afkoelen. Pel de pepers. Pel de knoflook. Pureer de pepers, knoflook, karwijzaad, komijnzaad en olijfolie met een staafmixer en breng op smaak met zout. Schep bij het serveren de harissa op de hummus.
TIP: Serveer de hummus met partjes rauwe ui, groene pepers, schijfjes komkommer en tomaat, takjes munt & peterselie en pitabroodjes of flatbread.
0 reacties