De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books

klassieke appeltaart

De appeltaart is een echt klassiek recept. Een heerlijke taart uit de Nederlandse keuken om lekker van te genieten!

90 min voorbereidingstijd
45 min (voor)bereidingstijd
Klassieke Appeltaart

Een recept van

  • Hidde de Brabander

    Miniatuurvoorbeeld
  • Rudolph van Veen

    rudolph portret

Bij zowat iedere Nederlander is de appeltaart met de paplepel ingegoten. Het liefst naar oma’s recept. En ‘t allerliefst nog een beetje warm van binnen. Een klassieker die doet watertanden. Niet voor niets is dit hét recept om je huis mee verkocht te krijgen. Al is dat weer een heel ander verhaal.

Bereidingswijze

Deeg

  1. Meng bloem, suiker en zout door elkaar. Snijd de boter in blokjes en kneed samen met het ei en water door de overige ingrediënten tot een soepel deeg. Verpak het deeg in plasticfolie en laat tenminste 30 minuten rusten en stevig worden in de koelkast.

  2. Vet de springvorm in met boter en bedek de bodem met een velletje bakpapier. Strooi wat bloem op het werkblad en rol 2/3 van het deeg uit tot een ronde lap van ca. 30 cm doorsnede. Bekleed de bodem en de rand van de ingevette taartvorm met het deeg en snijd het teveel aan deeg langs de bovenrand weg.

Vulling

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C met boven- en onderwarmte. Wel de rozijnen. Schil de appels, snijd ze in kwarten en verwijder de klokhuizen. Snijd de appelpartjes vervolgens in dunne plakjes en meng ze in een kom met de suiker, custardpoeder, kaneel en gewelde rozijnen.

  2. Strooi het paneermeel over de deegbodem en verdeel dan de appelvulling erover. Druk de appelvulling goed stevig aan.

Afwerking

  1. Rol de rest van het deeg uit en snijd hiervan lange repen van circa 1,5 cm breedte. Leg deze repen deeg kruislings op de appelvulling en druk ze iets vast langs de rand. Klop het ei los en bestrijk de bovenkant van de taart

  2. Bak de appeltaart in de voorverwarmde oven in circa 60 minuten goudbruin en gaar. Laat hierna de taart in de vorm afkoelen.

  3. Verwarm de abrikozenjam met een klein scheutje water en bestrijk hiermee de bovenkant van de taart, zodat deze een mooie glans krijgt. Snijdt de taart als deze volledig is afgekoeld in mooie punten.

  4. Het liefst serveer je appeltaart met een flinke dot (zelfgemaakte) slagroom. Voor de afwisseling wordt appeltaart ook weleens gegeten met vanille-ijs of -saus. Liever niks van zulks, dan kun je appeltaart natuurlijk ook alleen met een vork serveren.

Geschiedenis van de appeltaart

Zo’n fijn recept als die van de klassieke appeltaart komt niet zomaar uit de lucht vallen. Als je bij onze Nationale Bibliotheek de boeken induikt voor het oudste, bruikbare Nederlandse appeltaart recept zul je een boek uit 1752 onder je neus krijgen. Geen kookboek, maar een boek over ‘huishoudkunde’, waar koken destijds onder viel. Geschreven door Gerrit van den Brenk, banketbakker en confiturier te Amsterdam. Al begint het recept met ‘Neemd zuere Appelen’, het receptuur van appels, sukade (gesuikerde fruitschil), kaneel met een deeg van boter, meel en water of zoete melk lijkt als basis niet veel veranderd te zijn.

Graaf je verder dan zul je in de Utrechtse Universiteitsbibliotheek stuiten op informatie die vertelt dat de appeltaart zelfs toch al zo’n 500 jaar meegaat in Nederland. Maar ook de Fransen en de Britten kennen appeltaart-recepten. Naar het schijnt waren die laatsten de eersten die de appeltaart maakten. Deze apple pie komt uit 1381. Die ga je hier niet vinden, maar wel vind je hier het allerlekkerste klassieke recept voor appeltaart. Zo’n recept waar je oma trots op zal zijn.

Laat weten wat je van dit recept vindt

Reacties op het recept

1 reactie

Het recept is prima. Smaak ook erg goed. Alleen werden de randen erg hard.
anastasia schoenmaker
15-04-2023

Ook lekker