De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books

brabantse worstenbroodjes

Échte Brabantse worstenbroodjes maak je natuurlijk met het recept van de échte Brabantse Danny Janssen. 

75 min (voor)bereidingstijd
Worstenbroodjes

Een recept van

Danny Jansen

Danny Jansen

"Worstenbroodjes maken is makkelijker dan je denkt! En lekkerder natuurlijk. Ik geef je mijn recept én leer je meer over hoe je worstenbroodjes het beste kunt opwarmen."

Bereidingswijze

Deeg worstenbroodjes

  1. Maak een hoop van de bloem op de werktafel en vorm er een kuil in. Bestrooi de bloem met het zout. 

  2. Verwarm de melk tot deze handwarm is. Giet de melk in de kuil. Voeg de boter en suiker toe. Voeg de gist toe en meng met je vingers de gist door de melk tot een papje. 

  3. Meng steeds een beetje bloem bij de natte massa totdat het een kneedbaar en egaal deeg is. Het is belangrijk dat je het deeg minimaal 5 minuten goed kneed. 

  4. Verdeel het deeg in stukjes van 90 gram. Maak kleine balletjes en laat deze afgedekt onder een laag plastic folie circa 10 minuten rusten.

Vulling worstenbroodjes

  1. Meng het gehakt met het ei en een fijngeknepen beschuit. Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaatpoeder. 

  2. Verdeel het gehakt in porties van 90 gram. Rol de porties tot een worst.

Worstenbroodjes maken

  1. Rol de geruste bolletjes deeg ovaal uit. Klop het ei los en bestrijk de zijkanten van de deegplak. 

  2. Leg in het midden van het deeg de gehaktworst. Vouw de korte kantjes van het deeg over de worst, vouw vervolgens de lange zijdes over elkaar heen. Druk de naden goed aan. 

  3. Leg de worstenbroodjes met de naad naar onder op een met bakpapier beklede bakplaat. Laat nu 45 minuten rijzen onder een laag plasticfolie.

  4. Verwarm de oven voor op 200 ºC.

  5.  Bestrijk de worstenbroodjes met het losgeklopte ei en bak in 30 minuten goudbruin af.

    Worstenbroodjes zijn de perfecte borrelsnacks. Heb je zin in nog meer hapjes? Doe dan hier inspiratie op voor de lekkerste borrelhapjes.

Kun je worstenbroodjes bewaren?

Jazeker! Sterker nog: Brabanders hebben vaak een zak worstenbroodjes in de vriezer liggen. Hoe bewaar je worstenbroodjes? Laat de worstenbroodjes volledig afkoelen en bewaar ze luchtdicht tot 3 dagen in de koelkast of tot 3 maanden in de vriezer. 

Vegetarische worstenbroodjes

Worstenbroodjes opwarmen: hoe doe je dit?

Laat de worstenbroodjes eerst ontdooien wanneer ze uit de vriezer komen. Worstenbroodjes opwarmen in de oven doe je op 180°C voor 8 minuten. In de airfryer doe je dit op 160°C voor 4 minuten.

Worstenbroodjes

Worstenbroodjes in de airfryer​

Om worstenbroodjes te maken in de Airfryer warm je het apparaat voor op 170°C. Je legt de worstenbroodjes op een vel bakpapier en bakt ze in 15 minuten. Tip: omdat de Airfryer kleiner is dan een oven is het makkelijker om de worstenbroodjes bij het vormen te halveren en mini's te maken!

Airfryer Schoonmaken

Kun je bladerdeeg gebruiken voor worstenbroodjes​?

Je kunt bladerdeeg gebruiken voor worstenbroodjes, maar dan noemen we het saucijzenbroodjes. Ook lekker! Maak feestelijke saucijzenbroodjes, Indische saucijzenbroodjes of mini saucijzenbroodjes uit de airfryer.

Feestelijke saucijzenbroodjes

Laat weten wat je van dit recept vindt

Reacties op het recept

0 reacties

Ook lekker