’s Middags voorbereiden
Coulis gele paprika
Verwarm de oven voor op 165 ºC. Verpak de paprika’s in aluminiumfolie en pof ze 45 minuten in de oven. Laat ze in de folie afkoelen. Trek daarna de schil er af en verwijder de zaadlijsten. Pureer het vruchtvlees in de blender met rasp van een halve sinaasappel en het sap van de sinaasappel. Bewaar in de koelkast voor de eindbereiding.
Tartaar van tomaat
Schil de tomaten dun af met een scherp mes, snijd ze in vieren en verwijder de zaadlijsten. Pluk en hak de peterselie fijn. Roer de peterselie door de knoflookolie. Vul de ringvorm met parten tomaat, druppel er na elke laag een theelepel knoflook-peterselieolie over en bestrooi met een snufje zeezout en versgemalen peper. Druk elke laag stevig aan met de vingertoppen. Zet de ‘tartaartjes’ (met ringvorm) in de koelkast en laat minstens 15 minuten koud worden en marineren.
Zoetzure komkommer
Schil de komkommer en snijd in blokjes van 1 cm. Bestrooi met een beetje zeezout en versgemalen peper. Sprenkel er witte wijnazijn en honing over en laat minstens 5 minuten marineren.
Gegrilde ciabatta
Snijd het brood over de lengte in lange dunne plakken van circa 3 mm dik. Bestrijk ze, met een kwast, gelijkmatig met olijfolie. Verhit een grillpan en gril het brood krokant en goudbruin.
’s Avonds afmaken
Opmaak bord
Zet de tomaattartaar in het midden van een gekoeld bord en verwijder de ringvorm. Lepel de paprikacoulis ernaast en verdeel de komkommer en resterende peterselie-olie rondom. Leg een plak ciabatta op de tomaattartaar en schep er een quenelle olijventapenade op.
Wijntip: Een krachtige rosé
Wat is een krachtige rosé? Zoek een rosé die je niet als terraswijn gezellig drinkt. We zoeken hier naar een rosé met veel fruit, pit en power. Deze komen veelal uit Oostenrijk of Spanje. Frankrijk kan ook, maar dan liefst één waar bijvoorbeeld Cabernet Sauvignon (druif) in zit en die wat donkerder is qua kleur. Waar we vaak niet aan denken maar wat wel heel belangrijk is, is dat de temperatuur van de wijn en het gerecht niet mijlenver uit elkaar ligt. Serveer bijvoorbeeld geen ijskoude wijn bij kokend hete soep. Probeer de temperatuur bij elkaar te houden. Natuurlijk ga je de wijn niet opwarmen in de magnetron tot kookhoogte, maar koud bij koud en warm bij warm (max 18 graden voor wijn) is een aardige richtlijn waar je al een heel eind mee komt. De Gazpacho gaat goed samen met een stevige rosé. Geen rosé voorhanden, licht rood mag ook, maar dan wel koel serveren!
door Corria Houthuizen
0 reacties