De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books

vlaamse kippenstoofpot met groentefriet

Beeld je in: een kippenstoofpotje die urenlang staat te pruttelen, heerlijke geuren die zich door het huis verspreiden. Deze winter is het weer de hoogste tijd voor een stoofpotje met kip.

45 min voorbereidingstijd
60 min wachttijd
Vlaamse kippenstoofpot

Een recept van

Rudolph van Veen

rudolph portret

"Één van mijn favoriete gerechten tijdens de koude wintermaanden is Vlaamse kippenstoofpot. Deze stoofpot met kip, kastanjechampignons en trappistenbier is altijd een succes."

Bereidingswijze

Vlaams Kippenstoofpotje

  1. Snijd de kip in grove stukken. Meng in een kom de bloem, mosterd en het mosterdzaad. Meng de kip door het bloem-mosterdmengsel.

  2. Snipper de uien en snijd de knoflook fijn. Snijd de wortel in blokjes en de champignons in kwarten.

  3. Smelt de boter in een pan en voeg een scheutje olijfolie toe. Bak hierin de kip rondom bruin.

  4. Voeg de ui, knoflook, wortel en de champignons toe en bak circa 3 minuten. Voeg de azijn toe. Blus af met het bier en voeg het bouillonblokje, rozemarijn, laurierblaadjes en peper en zout toe. Breng het geheel aan de kook. Zet dan het vuur laag en doe de deksel op de pan. Stoof de kippendijen in circa 50-60 minuten gaar.

  5. Snijd de pruimen in stukken en voeg toe aan de stoofpot. Roer de maizena met een scheutje water tot een papje en meng dit door de stoofpot. Verwijder de takjes rozemarijn.

Groentefriet

  1. Verwarm de oven voor op 200 ºC. Breng een pan met ruim water en een snufje zout aan de kook.

  2. Schil de pastinaak, winterpeen en de knolselderij. Snijd alle groenten in reepjes. Blancheer de groente circa 2 minuten in kokend water en spoel koud. Laat de frieten op een keukendoek afkoelen en uitlekken.

  3. Klop de eieren los met de mosterd. Meng de paprika-, knoflook-, chilipoeder en peper en zout door het paneermeel. Schep de groenten eerst door het eimengsel en vervolgens door het paneermeel.

  4. Verdeel de groenten over een met bakpapier beklede bakplaat. Bak de groentefrieten in circa 20 minuten goudbruin.

Mayonaise en serveren

  1. Doe de eidooier in een hoge maatbeker. Voeg de mosterd, azijn en peper en zout toe. Mix dit kort door elkaar met de staafmixer. Voeg terwijl je blijft mixen druppelsgewijs de zonnebloemolie toe.

  2. Verdeel de kippenstoof en de groentefrieten over borden. Serveer de mayonaise bij de frieten.

Welke groenten horen er in een stoofpotje?

In een kipstoofpot kom je vaak wortelen, uien, knoflook en selderij tegen. Je kunt ook aardappelen en champignons toevoegen voor extra smaak en dikte. 

Gebakken champignons

De dagen worden korter en het wordt steeds kouder. Dat kan alleen maar betekenen dat het winterseizoen weer is aangebroken. En dat is goed nieuws voor 24Kitchen-chef Rudolph van Veen. Hij is dol op dit seizoen en vooral op de winterse gerechten. In Rudolph's Winterklassiekers deelt hij zijn favoriete recepten.

 

Winterklassiekers

Laat weten wat je van dit recept vindt

Reacties op het recept

0 reacties

Ook lekker