’s Middags voorbereiden:
Ansjoviskoekjes
Stap 1:
Ontdooi het bladerdeeg. Verwarm de oven voor op 190 °C. Hak de ansjovis fijn tot puree.
Stap 2:
Bestrijk een plak bladerdeeg met ansjovispuree en dek af met een tweede plak bladerdeeg. Rol de plak strak op tot een rolletje.
Stap 3:
Wikkel in plasticfolie, draai de uiteindes strak dicht en laat minstens 10 minuten opstijven in de koelkast.
Stap 4:
Snijd de rol in plakken van een halve centimeter dik. Rol ze met een deegroller, op een bebloemd aanrecht goed plat.
Stap 5:
Leg ze op een bakplaat bekleed met bakpapier en bak ze in circa 10 minuten goudbruin en krokant.
Knolselderijsoep
Stap 1:
Pel en snijd de ui in halve ringen. Pel en hak de knoflook fijn. Verwarm de olijfolie in een soeppan en fruit de ui en knoflook glazig en zacht.
Stap 2:
Snijd met een kartelmes de schil van de knolselderij. Snijd de knolselderij in stukken van 1 centimeter en voeg toe aan de ui.
Stap 3:
Scheur de laurier in. Voeg bouillon, melk, slagroom, de helft van de zuurkool en laurier toe. Breng alles aan de kook en laat 12-15 minuten zachtjes koken tot de knolselderij gaar is.
Stap 4:
Verwijder de laurierblaadjes. Pureer de soep met de staafmixer, schenk door een fijne zeef in een schone pan en breng op smaak met een beetje zeezout.
Kerrieroom
Stap 1:
Meng in een kleine (steel)pan kerriepoeder met olijfolie en verwarm circa 20 seconden op laag vuur zodat alle aroma’s uit de kerrie loskomen.
Stap 2:
Klop de slagroom tot yoghurt dikte. Meng met de zure room en kerrie-olie.
’s Avonds afmaken
Knolselderijsoep serveren
Stap 1:
Verwarm de oven voor op 150 °C. Verwarm ruime diepe borden voor in de oven. Breng de soep aan de kook.
Stap 2:
Zet een ringvorm op bord en verdeel er een laagje zuurkool in. Verdeel garnaaltjes over de zuurkool en schep er kerrieroom op. Snijd de bieslook fijn en strooi over de kerrieroom.
Stap 3:
Schuim de soep op met een staafmixer. Houd voor veel schuim de staafmixer aan de oppervlakte van de soep.
Stap 4:
Verwijder de ringvorm en schep de soep rondom de zuurkool. Serveer de ansjoviskoekjes apart.
Welke wijn bij de knolselderijsoep?
Zuurkool en Riesling, ze zijn bijna onlosmakelijk aan elkaar verbonden. En dat is niet zo vreemd, want het rijke, soms wat rinzige en zilte, karakter van de Riesling combineert heerlijk bij zuurkool. In Nederland eten we heel wat zuurkool, vooral in de stamppot natuurlijk, maar zoals Angelique laat zien heeft zuurkool nog veel meer mogelijkheden.
Ga voor een Riesling uit ons eigen Brabant. Lukt het je niet om een Nederlandse versie te bemachtigen, neem dan een gerust een Riesling uit de Elzas. Kies wel voor een droge wijn, want daar voelen de Hollandse garnaaltjes zich ook helemaal goed bij.
0 reacties