De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books

zandkoekjes

Wil je een bakrecept dat je niet kunt verprutsen? Maak dan dit zandkoekjes recept. Het aller makkelijkste recept ooit en ideaal voor kids. 

15 min voorbereidingstijd
60 min wachttijd
Zandkoekjes

Een recept van

Hidde de Brabander

Miniatuurvoorbeeld

"Traditionele zandkoekjes maken? Dat doe je zonder ei. Heb je het basisrecept onder de knie, maak dan ook eens andere varianten. Bijvoorbeeld zandkoekjes met chocolade."

Bereidingswijze

Zandkoekjes

  1. Kneed de boter, poedersuiker, vanillesuiker, zout en bloem tot een soepel deeg. 

  2. Wanneer je chocolade-zandkoekjes wilt maken, verdeel je het deeg in 2 helften en kneed je door één deel het cacaopoeder.

  3. Verpak het deeg in plasticfolie en laat circa 30 minuten rusten in de koelkast. Verwarm de oven voor op 170 ºC.

  4. Bestuif het aanrecht met bloem en rol (de twee soorten) deeg uit tot een plak van circa 4 millimeter dik.

  5. Steek figuurtjes uit naar wens. Leg de figuurtjes op een met bakpapier beklede bakplaat en bak in circa 15 minuten goudbruin en gaar.

  6. Laat de zandkoekjes afkoelen en serveer direct.

Zandkoekjes bewaren

Hoewel je het liefst meteen je tanden erin zet: laat de zandkoekjes afkoelen. Eet ze daarna zo snel mogelijk op. Je kunt ze wel bewaren als je ze goed hebt laten afkoelen en in een luchtdichte pot bewaart. Maar: hoe verser ze zijn, hoe lekkerder.

koekjes bewaren

Zandkoekjes variaties

Blijven jouw zandkoekjes toch te lang liggen, dan kun je er ook een ander recept mee maken, namelijk kokos kerseneitjes. Wil je de lat wat hoger leggen dan zandkoekjes, maak dan eens een XXL roze koek of chocoladekoeken met macadamia

Miniatuur

Waarom heten het zandkoekjes?

Zandkoekjes lijken gelukkig alleen qua structuur op de zandtaartjes die kinderen als luchtkastelen in de zandbak bouwen. Aan die korrelige, zanderige textuur hebben zandkoekjes hun naam dan ook te danken. 

zanddeeg

Gebruik ingrediënten op kamertemperatuur

Zorg voordat je begint met het kneden van het deeg dat de ingrediënten op temperatuur zijn, vooral de boter. Probeer het deeg maar eens te kneden met koude boter die rechtstreeks uit de koelkast komt. Dat is haast niet te doen. Met warmere boter kneed je er zo doorheen. Dus leg de boter zeker zo’n uurtje van te voren uit de koelkast. 

Miniatuur

Laat het zandkoekjesdeeg rusten in de koelkast

Die stijfheid die kou met zich meebrengt kan ook in z’n voordeel werken. Dat ga je merken wanneer je het deeg in de koelkast laat rusten. Dit doe je ongeveer een half uurtje, zodat het deeg wat steviger wordt. Op die manier kun je er veel beter koekjes uitsteken die hun vorm behouden. 

koelkast bewaren

Zandkoekjesdeeg uitsteken

Om de koekjes goed uit te kunnen steken, houd je het vormpje schoon. Check dus na elk koekje dat je er uit hebt gestoken goed of er geen restjes deeg zijn achtergebleven. Beweeg het vormpje op en neer wanneer het op z’n diepste punt in het deeg zit. Met die kleine beweging duw je het andere deeg weg van het vormpje en steek je 'm makkelijker uit. 

koekjes uitsteken

Zandkoekjes bakken met kinderen

Zandkoekjes bakken staat vaak op het woensdagmiddagprogramma omdat het zo makkelijk is. Makkelijk genoeg om de assistentie van kinderen voor in te schakelen. Naast dat ze heel eenvoudig te maken zijn, blijven ze lekker, hoe oud je ook bent. 

kinderen bakken

Laat weten wat je van dit recept vindt

Reacties op het recept

2 reacties

Kun je de koekjes ook met roomboter bakken?
Jacqueline Donker-Smit
27-10-2023
Dat kan zeker!

Groeten,
Team-24Kitchen
24 kitchen
02-11-2023

Ook lekker