Stamppot-recepten
Chef aan het woord
'Mijn gouden stamppot-tip? Houd áltijd rekening met de verschillende garingstijd van je ingrediënten. Neem bijvoorbeeld zuurkoolstamppot. Kook eerst de aardappelen en dan pas de zuurkool. Zo krijg je de perfecte balans tussen zacht en knapperig.'
De lekkerste stamppot-recepten
Ontdek onze lekkerste stamppot-recepten
Handige tips en trucs
Welke aardappel gebruik je voor de lekkerste stamppot?
Voor een stamppot kan je het beste een kruimige aardappel kopen. Dit soort aardappels bevatten meer zetmeel. Daardoor vallen ze na het koken makkelijk uit elkaar en zijn ze het meest geschikt voor stamppotpuree.
Bereid de aardappels in koud water
Als je de juiste aardappel hebt gekocht, kan het échte werk beginnen. Het is van belang dat je de aardappelen in koud water legt en dit aan de kook brengt. Als het water al kookt, is de kans groot dat de aardappelen niet gelijkmatig koken. Tip: voeg wat zout toe aan het water, zodat de aardappelen al iets gezouten zijn nadat ze gekookt zijn.
Bewaar het kookvocht van de aardappelen
Bewaar een beetje kookvocht van de aardappels, want net als bij pasta kun je dit nog gebruiken om de puree nog wat smeuïger te maken. Je kunt er ook voor kiezen om boter en melk toe te voegen. Als je dit doet, zorg er dan wel voor dat ze op kamertemperatuur zijn. Hierdoor wordt alles makkelijker opgenomen.
Hoe kan je aardappelen het beste stampen?
Met een oud-Hollandse stamper natuurlijk! Hierdoor heb je zelf in de hand hoe grof of fijn jouw stamppot zal worden. De pureeknijper of keukenmachine is een aanrader als je houdt van een supergladde puree.
Hoe maak je je stamppot lekker smeuïg?
Voeg eigeel toe als je jouw stamppot lekker smeuïg of romig te maken. Maar het geeft je puree ook een mooiere kleur. Voeg het eigeel wel toe wanneer je stamppot nog heet is. Zo voorkom je dat je rauw ei serveert.
Wat te doen als je stamppot te nat is?
Een te natte stamppot is gelukkig makkelijk op te lossen door aardappelpureepoeder toe te voegen. De hoeveelheid ligt aan hoe nat je stamppot is én hoe vast je 'm wil hebben. Begin met een eetlepel en stamp goed door. Mocht het dan nog te nat zijn dan voeg je nog een eetlepel toe.
Hoe maak je stamppot zonder aardappelen?
Een stamppot maken zonder aardappel is hartstikke simpel. Denk bijvoorbeeld aan een pompoenstamppot. Op die manier maak je jouw stamppot koolhydraatarm. Maar kikkererwten doen het ook verrassend goed als aardappelvervanger.
Hoeveel aardappelen per persoon bij stamppot?
Voor een stamppot houd je ongeveer 250 tot 300 gram aardappelen per persoon aan. Als je een stamppot maakt waarbij er naast aardappelen, andere vullende ingrediënten in zitten zoals wortel in hutspot, neem je iets minder.
Hoe lang moeten aardappels koken voor stamppot?
Voor stamppot is het belangrijk dat aardappels goed gaar zijn, zodat je ze kunt pureren. Kook de aardappels in licht gezouten water voor ongeveer 20 tot 25 minuten, afhankelijk van de grootte van de stukken.